WordPress vs Episerver. Knockout!

Jeg har brukt ulike publiseringsløsninger på nett i 15 år og har dermed gjort meg opp en del erfaringer om hva som fungerer og hva som fungerer mindre bra når det gjelder brukervennlighet.

Episerver CMS 5 og WordPress 3.0

Etter en uttalelse på Twitter om at Episerver CMS 5 ikke er akkurat er kongen av brukervennlighet, fikk jeg kjapt påpakning om å være mer konkret. Jeg forbeholder meg selvsagt min fulle rett til å mene hva jeg vil om hva jeg vil, men tar definitivt poenget. Konstruktiv kritikk er jo gjerne hva man ønsker seg 🙂

Så here goes – her er noen av mine grunner til at jeg mener Episerver taper big time mot WordPress når det gjelder brukervennlighet. Dette er ingen komplett, grundig og nøye gjennomarbeidet liste – kun en «top of mind»-liste – og det kan godt tenkes jeg oppdaterer den etter hvert.

  1. WordPress er lyst, luftig og vennlig. Episerver er tungt og dystert og har i hele tatt et GUI som skriker etter en designmessig overhaling. Dette er 2010, folks! 🙂
  2. Episerver overlesser brukeren med alt for mye detaljer. Gjem vekk det som 90 % av brukerne aldri bruker!
  3. Mer fleksibilitet takk. Hvorfor kan jeg f.eks. ikke utvide «editor-vinduet» i Episerver til å bli så stort jeg ønsker?
  4. Hvorfor dukker ikke tekst-verktøylinjen i Episerver opp i Firebox? Og «bildekaruseller» kan ikke redigeres med Internet Explorer (dog funker det i Firefox). Logisk? I det hele tatt virker ikke bred browser-støtte akkurat å være prioritert.
  5. Hvorfor må jeg treffe nøyaktig på det første tegnet i tekstblokken jeg vil markere i Episerver? Alle andre programmer lar meg starte markeringen hvor som helst.
  6. Og hvorfor må jeg klikke «rediger» på tekstblokker i Episerver for å komme inn i enda et nytt vindu, og ikke bare få lov til å redigere direkte med alle muligheter? Det blir unødvendig mye klikking.
  7. Hva er egentlig greia med den såkalte composeren? Det virker veldig forvirrende å introdusere flere ulike typer «editorer».
  8. Ytelse. WordPress virker å være en mye lettere løsning å drive rent hardware-messig. Iallfall er min oppfatning av de Episerver-installasjonene jeg har prøvd, at responstiden er mye bedre for WordPress-installasjonene. Dog har jeg ikke sammenlignet samme type database/struktur direkte, så ta dette med et par klyper salt.
  9. Litt off-topic i denne sammenheng egentlig – men WordPress er gratis, mens Episerver koster. Men hvor mye? At prisene ikke oppgis på nett er definitivt ingen fordel i mine øyne. Med forbehold om at noe har gått meg hus forbi, men åpenhet er i det hele tatt viktig i 2010.
  10. To be continued…

En liten betraktning
Personlig tror jeg brukervennlige og billige CMS-løsninger som WordPress kommer til å ta mye markedsandeler fra de store, veletablerte og ofte dyre. WordPress er så enkelt å bruke og så fleksibelt at man ikke trenger å punge ut i dyre dommer for at konsulenter skal fikse alt mulig. Men igjen – det er min personlige mening – og andre er helt sikkert uenig 🙂

Ellers er jeg klar over at CMS 6 nå har kommet ut, og jeg gleder meg veldig til å teste det ut. Forhåpentligvis kan listen over da oppdateres i bøtter og spann. Jeg er også klar over at Episerver på mange områder inneholder langt mer avansert funksjonalitet enn WordPress. Men nå gjaldt det altså brukervennlighet.

Og der tar WordPress etter min mening en overlegen seier.

Håvard Røste

Hei, stas at du er innom! Jeg har over 20 års erfaring fra ulike roller i skjæringspunktet mellom teknologi, medier og kommunikasjon. Utdannet innen systemutvikling og har alltid hatt enorm interesse for tek og medier, men har etter hvert også fått litt sansen for folk. Har hatt roller som journalist, redaktør, produktsjef, kommunikasjonsrådgiver, PR-sjef, daglig leder, prosjektleder og klyngeleder. I tillegg har jeg erfaring som gründer fra flere bedriftsetableringer. Er for tiden ansatt i den offensive mediebedriften Hamar Media hvor jeg har ansvar for området "Teknologi og Data". Når jeg ikke jobber med medier og tek er det trolig joggeskoene som slites ut, spader som settes i jorden eller malerkoster som svinges. Ellers blir fluestanga ALT for lite brukt! :-)