Varmepumpe in da house

Jeg har lenge vurdert det – og nå har jeg endelig gjort noe med det. Anskaffet varmepumpe.

Med en varmepumpe får du igjen mer varme enn den energien («strømmen») du bruker – nærmere bestemt mellom tre- og fem-gangeren. Sånn sett kan energiforbruket ditt gå ned. Med en varmepumpe får du en fleksibilitet – du kan raskt varme opp huset. Varmepumpe er dessuten en miljøvennlig løsning – som her til lands drives av fornybar og miljøvennlig energi i form av vannkraft. Det er i sterk kontrast til forurensende oljefyrer som mange fortsatt besitter.

Disse argumentene har veid tungt for min del – og nå har jeg da også omsider gått til det skritt å få montert en varmepumpe.

Valget falt på en Mitsubishi FD-Heat Kirigamine 6,3 (MUZ-FD25VABH), som visstnok er garantert til å fungere selv ved minus 25C. Installasjon og pumpe kostet noe på feil side av 20 000 kroner, så dette er med andre ord ikke blant de billigste modellene. Jeg håper og tror det likevel er et bra valg.

Merk at slike pumper trenger tilgang på et jordet strømuttak. I mitt tilfelle måtte jeg få på dette plass, og det kommer som regel i tillegg til monteringsprisen.

Innedelen ble i samråd med montør montert høyt opp på kortveggen i stuen, ved spisestuen. Hva som er mest hensiktsmessig plassering strides vel de lærde om, men det er iallfall ikke feil å plassere den på denne måten.

Stillegående
Så langt er jeg svært godt fornøyd med pumpen. Den er ekstremt stillegående (oppgitt støynivå er 20 dB på laveste viftehastighet). Den varmer tilsynelatende svært bra, men nå er det da også heller ikke spesielt kaldt ute. Den har dessuten en intuitiv og grei fjernkontroll, selv om designen minner om sent 90-tall.

Men hva med ulempene da? Jo, det er såvisst noen. Det ene er at du er prisgitt strømprisen. Med høye strømpriser blir det dyrere å bruke pumpen. Men slik er det jo også med f.eks. olje. Det andre er at effekten blir ganske dårlig når det blir skikkelig kaldt. Du bør derfor ha andre varmekilder enn varmepumpen. I mitt tilfelle har jeg også ved-ovn. Noen klager også over dårligere inneklima med bruk av varmepumpe, men andre igjen melder om det motsatte. En annen ulempe kan være at minsteeffekten på slike pumper ofte er ganske høy, slik at det fort kan bli for varmt inne.

Begrenset tidsstyring
Jeg savner flere muligheter når det gjelder tidsstyring. Det er alt for svakt i 2010 at man bare kan sette én fast tidsperiode for når pumpen skal skru seg av – f.eks. mellom klokken 23 og 06. Jeg vil gjerne i tillegg ha mulighet til at pumpen skrur seg av mellom klokken 08 og 15 – og dessuten ønsker jeg en annen rytme på helgene. Og hvorfor ikke la pumpen kommunisere trådløst via WLAN eller Bluetooh med PC og smarttelefon? Jeg vil dessuten ha mer informasjon – om effektforbruk, hvor mye varme pumpen faktisk produserer – og hvor mye den har brukt av strøm over tid – for å nevne noe.

Men so far so good. Det blir spennende å se hvordan dette funker når vinteren setter inn for fullt. Men jeg tror nok jeg fyller opp vedlageret også – for sikkerhets skyld.

Neste skritt blir å få på plass et tak over varmepumpen for å beskytte mot regn og snø – det skal visst lønne seg, selv om det ikke er et absolutt must. Jeg tenker rett og slett å lage noe sånt som dette.

Din mening
Har du gjort deg noen erfaringer med varmepumper fra Mitsubishi eller andre produsenter? Har du noen gode tips du vil dele med oss andre? I så fall hadde det vært topp å høre fra deg i kommentarfeltet nedenfor 🙂

Håvard Røste

Hei, stas at du er innom! Jeg har over 20 års erfaring fra ulike roller i skjæringspunktet mellom teknologi, medier og kommunikasjon. Utdannet innen systemutvikling og har alltid hatt enorm interesse for tek og medier, men har etter hvert også fått litt sansen for folk. Har hatt roller som journalist, redaktør, produktsjef, kommunikasjonsrådgiver, PR-sjef, daglig leder, prosjektleder og klyngeleder. I tillegg har jeg erfaring som gründer fra flere bedriftsetableringer. Er for tiden ansatt i den offensive mediebedriften Hamar Media hvor jeg har ansvar for området "Teknologi og Data". Når jeg ikke jobber med medier og tek er det trolig joggeskoene som slites ut, spader som settes i jorden eller malerkoster som svinges. Ellers blir fluestanga ALT for lite brukt! :-)