Uforglemmelige New York

Denne artikkelen ble først publisert i 2012 og er senere oppdatert i mai 2023.

Vurderer du å ta turen til The Big Apple? Det er ikke noe å vurdere. Just do it! Jeg vil allerede tilbake. Jeg ble sjarmert i senk i mulighetenes by.

For makan til by! På forhånd visste jeg jo en del. Jeg visste at byen var stor, at butikkene var mange og de ulike tilbudene florerte. Og det stemte. Det jeg ikke visste var at byen har masse sjarm – sin miks i både arkitektur og folkeferd til tross.

Det er nettopp det siste som sjarmerte meg i senk. Folket. Fra alle verdens hjørner. Hvor vennlige, hjelpsomme og pratsomme de er. Som nordmann blir jeg ofte skeptisk når en fremmed snakker til meg på gata. SVÆRT skeptisk. Hva skal han selge meg liksom? I New York er folk rett og slett genuint interesserte. De vil slå av en prat. Hjelpe til med å finne veien dit du skal. Hjelpe deg med å knipse et bilde. Akkurat dette overrasket meg stort.

I en by som New York skjer det ting hele tiden. Enten det er konserter, sportsarrangement, musikaler eller andre ting. Byen pulserer døgnet rundt. Det er alltid masse folk ute – enten vi snakker en restaurant klokken 23  eller en bar en tidlig onsdag. Uansett om det er ukedag eller helg.

Ta en «hop-on-hop-off» buss rundt i byen for å gjøre deg litt kjent først. Da får du raskt et overblikk. Byen er ellers enkel å finne frem i, med sine streets og avenues. Taxi  (eller Uber) finnes overalt, men har blitt markant dyrere de siste årene. Selv foretrekker jeg Uber sin enkelhet, men undergrunnsbanen er en stadig mer aktuell transportmetode med tanke på pris (og klima/miljø).

Matopplevelser
Hvis du liker mat (DOH!) er det mulig du vil kose deg i New York. Jeg anbefaler sterkt disse tre stedene:

Disse stedene gir deg garantert en sinnsykt bra opplevelse! De er nok alle i øvre prisklasse, spesielt sistnevnte, som også har en Michelin-stjerne. Men for oss som er nordmenn er det uansett ikke særlig dyrt.

Bortsett fra å spise kan du jo ta turen innom Madison Square Garden, til en NHL- eller NBA-kamp. Du får som regel tak i billett i luka dersom du kommer litt i god tid før kampen. Vanvittige show!

Shop til’ you drop
Shopping har jeg allerede nevnt. Alle de store og kjente merkene har vanvittige store butikker i selve New York. Og så har vi Macy’s da. Der må du jo bare innom. Lenge verdens største kjøpesenter, og fortsatt helt der oppe. I tillegg finnes et handle-mekka som kalt Woodbury (anbefales!) en snau time med buss utenfor byen.  Der finnes en rekke kjente merkevarer til sterkt reduserte priser.

Den beste butikken for min del var likevel Century 21, downtown Manhattan. Også her STERKT reduserte priser. Masse bra merkevarer, bl.a. Lindeberg, Moods og masse annet snacks. Og glem ikke Niketown da, hvis er ute etter treningsklær. Makan til utvalg!

Når du etter noen timer (eller dager, hvis du er dame) går lei av shopping, bør du sjekke ut utsikten. Styr da unna Empire State Building, hvor det er laaaange køer. Prøv heller Rockefeller Center – da kan du nyte utsikten MOT Empire State (bildet over). Lite køer og neste like høyt opp.

Vil du enda høyere opp – ta helikopter! En 20-minutters tur koster deg rundt 180 dollar (2012-tall, har helt sikkert blitt dyrere!). Du bør booke i forkant, og regn med litt ventetid (ca 1 time) før du kommer opp i luften. Koster litt, men gir naturligvis vanvittig bra utsikt over byen.

Tak over hodet
Nå er ikke New York en spesielt billig by, men det er faktisk mulig få inne gode hoteller sentralt i byen til en svært overkommelig penge. Jeg kan anbefale Hotel Paramount, ca 80 meter fra Time Square (sjekk omtaler på Tripadvisor). Et vanvittig stilig hotell, med den tøffeste lobbyen ever. Et rom, riktignok knøttlite, får du for under 800 kroner natten (uten frokost). Frokost får du imidlertid overalt uansett – for eksempel på utmerkede Europa Cafe like ved.

Så hvordan komme seg dit? Null stress. SAS og andre flyr for eksempel direkte fra Gardemoen fra rundt 4500 kroner tur/retur (hvis du er heldig og treffer på en kampanje). Selv har jeg flydd med Iceland Air de to siste gangene jeg har besøk byen.Taxi/Uber inn fra flyplassen koster deg fort 80-100 dollar, og tar alt fra en snau halvtime til en drøy time, avhengig av trafikken.

Det spørs om det ikke blir en tur tilbake hit neste år. Jeg har nok aldri blitt så satt ut av en by som New York. Aldri blitt så berørt. Takk for noen uforglemmelige dager!

Tips: Vurderer du å reise med små barn? Vurdér igjen. Spesielt barnevennlig er byen nemlig ikke. Det kryr av folk og trafikk. Det er klart det går an, men du får nok mer ved å dra hit på «voksentur».

Oppdatering mai 2023: Etter at denne originale artikkelen ble publisert i 2012 har jeg besøkt New York ytterligere to ganger. En gang med kamerater i 2019, og en gang med familen (barn på 14 og 17 år) i 2022. Begge deler har vært helt utrolig bra! Vi har bodd i Hells Kitchen-området (leilighet via AirBNB), men neste gang vurderer vi Greenwich Village, som er et helt utrolig koselig område med butikker, kafeer, litt mer nedpå og rolig enn andre deler av Manhattan. Siste reise ble foretatt høsten 2022 – og det var da merkbart dyrere å være turist i New York. Regn med å betale 1000 kr NOK om du vil ha god amerikansk frokost for 4 personer. Så obs-obs, husk å ha reisekassen i orden før avreise 🙂

Håvard Røste

Hei, stas at du er innom! Jeg har over 20 års erfaring fra ulike roller i skjæringspunktet mellom teknologi, medier og kommunikasjon. Utdannet innen systemutvikling og har alltid hatt enorm interesse for tek og medier, men har etter hvert også fått litt sansen for folk. Har hatt roller som journalist, redaktør, produktsjef, kommunikasjonsrådgiver, PR-sjef, daglig leder, prosjektleder og klyngeleder. I tillegg har jeg erfaring som gründer fra flere bedriftsetableringer. Er for tiden ansatt i den offensive mediebedriften Hamar Media hvor jeg har ansvar for området "Teknologi og Data". Når jeg ikke jobber med medier og tek er det trolig joggeskoene som slites ut, spader som settes i jorden eller malerkoster som svinges. Ellers blir fluestanga ALT for lite brukt! :-)