Ta kopi av DVD-ene dine

DVDfab: Et genialt program!

Du har sikkert som meg etter hvert fått en ganske grei samling av DVD-er.  Kanskje har du også fått smårollinger i huset, som også begynner å få en kurant samling barnefilmer, og gjerne har en tendens til å la det gå hardt ut over platene.

Du bør absolutt sørge for å få tatt en kopi av platene dine. Eller hvorfor ikke ta det enda et skritt lenger – rett og slett legge bort platene helt?

Hva med å la alle DVD-ene dine være lagret på en eller flere harddisker? Så slipper du styre med å bytte plater, du slipper å risikere at plater går i stykker.

Jeg har i lang tid fundert på å sette i gang med å kopiere DVD-ene mine og gå over en slik løsning som skissert over.  Men hvordan burde man gå frem? Hva slags løsning bør man velge?

Det som er sikkert er at det finnes massevis av muligheter. Den løsningen som jeg skisserer her er ikke nødvendigvis den rette for deg. Og noen bare MÅ ha fysiske plater med tilhørende covere, men jeg er ikke en av dem.

Min løsning
Nok prat, over til det praktiske. Måten jeg har løst dette på er å ta i bruk en NAS-enhet, altså en harddisk som er tilkoblet nettverket i huset, samt en nettverksmediaspiller ved TV-en. Rent konkret bruker jeg nå en Netgear Stora 1 TB, som koster en drøy 1000-lapp i innkjøp, og er en enkel og grei boks. Den er tilkoblet både kablet (gigabit) og trådløst nettverk, støtter DLNA, og «snakker» sånn sett med alt av PC-er, mediaspillere og hva jeg måtte ha i huset.

Mediaspilleren jeg bruker for tiden er en Qnap NMP-1000, som er en ganske avansert modell som også har NAS-funksjonalitet og mulighet for innebygget harddisk og/eller tilkobling av eksterne disker. Men du kan like gjerne bruke en billigmodell som Apacer AL-460, det kommer også med den nødvendige filstøtten.

Et genialt program
For å kopiere selve DVD-filmene bruker jeg det geniale programmet DVDfab, som finnes i en litt godt skjult gratisversjon. Dette klarer å omgå alt av kopisperrer jeg har vært borti hittil – og lagrer bl.a. i ISO-formatet, hvilket jeg synes er mest praktisk. Ved å ha DVD-en på ISO-format har du en helt nøyaktig kopi av DVD-en, med menyer, kapitler, lydspor og alt – enkelt oppbevart i én fil.

ISO-filer kan senere omgjøres til andre formater, f.eks. om du ønsker komprimerte versjoner av filmene dine for lagring på håndholdte mediaspillere, mobiltelefoner m.m.

Det fine med ISO-filene er også at de kan spilles av på moderne nettverksmediaspillere og selvsagt PC/HTPC-er, og behandles da akkurat som om filen var en DVD-plate.

Du får med lydsporet nøyaktig slik som på originalen – så eventuell surround-lyd og alt er inntakt.

Siden du lagrer disse ISO-filene på en nettverkstilkoblet harddisk (NAS), er de tilgjengelig til en hver tid, fra alle mulige nettverkstilkoblede enheter i huset. De kan til og med gjøres tilgjengelig dersom du befinner deg andre steder i verden, men da blir jo ofte nettlinjen i begge ender en svært begrensende faktor.

Jeg anbefaler likevel at mediaspilleren som skal spille av filmene er tilkoblet via kablett nettverk, for best ytelse og stabilitet på tilkoblingen, men det fungerer også via trådløst, iallfall så lenge man styrer unna gigantiske BD-filer (se under).

For denne løsningen skal også fungere utmerket for Blu-ray (BD)-plater. Merk at du da naturligvis trenger en BD-leser i PC-en og en mediaspiller som kan håndtere BD ISO-filer og -menyer. Jeg kommer tilbake med mer info om dette så fort jeg har gjort med noen flere erfaringer rundt slik håndtering av BD-filmer.

Andre løsninger?
DVDfab er bare ett av flere programmer som fikser kopiering av DVD-plater, men det er det beste programmet jeg hittil har brukt. Det er enkelt og kjapt i bruk (hele prosessen med å kopiere DVD-en tar rundt 20 minutter). Har du noen andre slike programmer du anbefaler eller andre tips i denne retningen hører jeg mer enn gjerne fra deg i kommentarfeltet nedenfor 🙂

Du lurer kanskje på hvor lovlig dette er? Slapp av – det er fullstendig lovlig å ta kopier til eget og nære families og venners bruk. Men så fort du begynner å spre disse kopiene til andre mer løslige (u)bekjentskaper, f.eks. ved å gjøre de tilgjengelig på ymse torrent-sider, kommer du på kant med loven.

Håvard Røste

Hei, stas at du er innom! Jeg har over 20 års erfaring fra ulike roller i skjæringspunktet mellom teknologi, medier og kommunikasjon. Utdannet innen systemutvikling og har alltid hatt enorm interesse for tek og medier, men har etter hvert også fått litt sansen for folk. Har hatt roller som journalist, redaktør, produktsjef, kommunikasjonsrådgiver, PR-sjef, daglig leder, prosjektleder og klyngeleder. I tillegg har jeg erfaring som gründer fra flere bedriftsetableringer. Er for tiden ansatt i den offensive mediebedriften Hamar Media hvor jeg har ansvar for området "Teknologi og Data". Når jeg ikke jobber med medier og tek er det trolig joggeskoene som slites ut, spader som settes i jorden eller malerkoster som svinges. Ellers blir fluestanga ALT for lite brukt! :-)