Snipp snapp løvetann!

hage_plenrens

Oppdatering mai 2020: Denne artikkelen er opprinnelig noen år gammel, og verden har endret seg litt siden den først ble publisert. Jeg bruker ikke lenger kjemiske sprøytemidler som omtalt i teksten under, men heller et godt, gammeldags verktøy som en «løvetann-stikker«. Ved å ta noen runder i løpet av sesongen fjerner man det «grøvste». Så får det heller være at en og annen løvetann stikker opp i ny og ne. Trenger jeg å fjerne noe ugress noe sted gjør en dose eddikessens+vann (50/50-blanding) trikset. Takk forresten Tor Smaaland og «Late Hager» for fantastisk mange gode tips. Nyt hagen i sommer  🙂

Oppdatering mai 2022: Jeg må innrømme at jeg blir stadig mer vennlig innstilt ovenfor løvetann. De siste par årene har fokuset på å la gresset og plantene gro blitt stadig større.  Det handler stadig mer om å ta vare på blomstermangfoldet og pollinatorene. På deler av tomten lar jeg nå bare løvetannen vokse i vei, men har fortsatt et område av tomten/plenen hvor jeg fjerner løvetann manuelt med ovennevnte «stikker».


Opprinnelig innlegg:
I og med at eiendommen min opprinnelig er fra 1925, er ikke gressmatten akkurat noen golf-green. Det trenger den heller ikke være, men jeg vil helst slippe å ha mer løvetann og groblad enn godt gammeldags gress.

Det å pelle løvetann hele sommeren er slett ikke moro – og du etterlater deg gjerne stygge hull i plenen etterpå. Men jeg hadde hørt om produkter som kombinerer ugressdreping og gjødsling av plen i en og samme pakke – såkalt plenrens.

For noen dager siden bestemte jeg meg for å teste ut dette, nærmere bestemt «Trim Plenrens» fra Bayergarden. Herligheten på 3,5 kg kostet den nette sum av 349 kroner og skulle rekke til 100 m2.

Først ble gresset slått, deretter plenrensen omhyggelig fordelt utover de verste partiene av Løvetann Valley. Rett etter behandlingen åpnet naturligvis himmelens sluser seg – noe som ville svekke effekten betraktelig, ifølge bruksanvisningen på posen. Heldigvis varte regnskyllet bare noen minutter.

Etter to dager begynte jeg å se virkningen. Løvetann, groblad og annet tofrøbladet ugress fikk en misfarging – type grå/sort, og sluttet å vokse. Nå på den tredje dagen etter klippingen er dette enda mer tydelig. Ugresset brytes ned og visner. Det er ingen tvil – ulumskhetene sliter BIG TIME!

Der det før var en eng av grønne og friske løvetannblader med tilhørende blomster, er det nå nesten ikke levende løvetann å spore. Dersom dette viser seg å vedvare, vil nok godeste Bayergarden få æren av å ha meg som kunde litt til, selv om de nok har marginer av en annen verden på disse produktene.

Plenrensen knerter forresten også mose. Lurer på hvilken skummel vidundermiks dette pulveret består av…! Den kan man jo saktens forske mer på. Men ikke i kveld.

Håvard Røste

Hei, stas at du er innom! Jeg har over 20 års erfaring fra ulike roller i skjæringspunktet mellom teknologi, medier og kommunikasjon. Utdannet innen systemutvikling og har alltid hatt enorm interesse for tek og medier, men har etter hvert også fått litt sansen for folk. Har hatt roller som journalist, redaktør, produktsjef, kommunikasjonsrådgiver, PR-sjef, daglig leder, prosjektleder og klyngeleder. I tillegg har jeg erfaring som gründer fra flere bedriftsetableringer. Er for tiden ansatt i den offensive mediebedriften Hamar Media hvor jeg har ansvar for området "Teknologi og Data". Når jeg ikke jobber med medier og tek er det trolig joggeskoene som slites ut, spader som settes i jorden eller malerkoster som svinges. Ellers blir fluestanga ALT for lite brukt! :-)