Slik virker en varmepumpe

Jovisst er de geniale. Men hvordan fungerer egentlig en varmepumpe?

Du har garantert hørt om varmepumper. Og du har helt sikkert en formening om hva de gjør – nemlig varmer opp boligen din. Men ikke bare varmer de opp boligen din – de gir i tillegg mer varme enn hva de bruker av energi («strøm»). Typisk kan en varmepumpe ha en effektivitetsgrad et sted mellom 3 og 5 – altså avgir den 3 til 5 ganger mer varme enn den bruker av strøm.

Ok. Dette er jo flotte nyheter. Men hvordan i huleste kan en varmepumpe få til dette? Hvordan fungerer egentlig en varmepumpe? Etter å ha anskaffet meg en luft-til-luft-varmepumpe selv, ble jeg mer interessert i teknologien bak. Det endte i denne bloggposten. Ingen dyptgående grundig vitenskapelig artikkel – men en kjapp oversikt.

To deler
En varmepumpe består som du sikkert vet av to deler. En innedel og en utedel. Disse to delene er koblet sammen med en rørlignende lukket krets som inneholder et såkalt arbeidsmedie. Dette arbeidsmediet kan være enten i væske- eller gassform, avhengig av temperatur og trykk. Mediet holder i utgangspunktet en temperatur på rundt -40C og er i væskeform.

Ved help av en fordamper i utedelen til varmepumpen blir arbeidsmediet tilført varme fra uteluften helt til det fordamper og blir til gass. Denne gassen suges så inn i en kompressor – fortsatt i utedelen, som så komprimerer gassen. Denne prosessen gjør at trykket og temperaturen på gassen øker betraktelig.

Den oppvarmede gassen transporteres nå gjennom «røret» fra utedelen til innedelen av varmepumpen. I innedelen sitter det en kondensator, som omdanner gass til væske. Denne prosessen avgir varme – og det er denne varmen som kommer ut av innedelen i varmepumpen din. Den avkjølte væsken pumpes så tilbake til utedelen og inn i fordamperen igjen, og prosessen starter på nytt.

Som kjent sier et bilde mer enn veldig mange ord, så her er et forsøk på å illustrere det hele (klikk for større bilde):

Hvorfor trenger varmepumpen strøm?
Kort fortalt henter altså en varmepumpe varme fra omgivelsene. Denne varmen blir transportert innendørs. Til denne jobben trenger den å bruke noe energi («strøm»). Flere av stegene i prosessen beskrevet over krever nemlig tilførsel av energi. For å få nødvendig sirkulasjon i varmepumpen og for å få komprimert gassen i kompressoren kreves strøm. Men en varmepumpe avgir altså langt mer varme enn det den bruker av energi.

(Kilder: Hafslund, Wikipedia, Forskning.no, Husogheim.no)

Håvard Røste

Hei, stas at du er innom! Jeg er en forretningsorientert tek-leder med stor sans for kommunikasjon, med 25 års erfaring fra ulike roller i skjæringspunktet teknologi (tek), medier og kommunikasjon. Utdannet innen systemutvikling og har alltid hatt enorm interesse for tek og medier, men har etter hvert også fått litt sansen for folk. Har hatt roller som redaktør, produktsjef, kommunikasjonsrådgiver, prosjektleder, PR-sjef, daglig leder, klyngeleder og teknologi-direktør. I tillegg har jeg erfaring som gründer fra flere bedriftsetableringer. Er ansatt i den offensive medie- og teknologiselskapet Kilde (KildeGruppen AS) hvor jeg har ansvar for området "teknologi og data", og fungerer også som prosjektleder for et nyskapende rekrutterings- og profileringsprosjekt, "T10". Når jeg ikke jobber med medier og tek er det ofte joggesko som slites ut, spader som settes i jorden eller malerkoster som svinges. Ellers blir fluestanga ALT for lite brukt! :-) (Foto: Kilde / Trond Lillebo)