Foto: EON Sports VR

Teknologiåret 2017 – slik blir det

Det nye teknologiåret står for døren. Hva venter oss i 2017?
(Toppbilde: EON Sports VR)

Det er alltid like moro å prøve å mene noe om fremtiden. Jeg har forsøkt meg litt før, både med å kikke i glasskula (2015),  snakke om at nerdsa kommer (2016), samt å mene at fremtiden i Innlandet skjer nå (2016).

Noen fasit finnes selvsagt ikke, og overskriften denne gangen er nok hakket mer tabloid enn jeg er komfortabel med. Men la gå, here goes, noen tanker om hva som venter oss på teknologifronten i 2017!

VR, AR og MR
Utviklingen innen virtuell virkelighet skyter fart videre. «VR-briller» blir bedre, billigere og mer tilgjengelige for folk flest. Folk flest lærer seg forskjell på VR (virtual reality – virtuell virkelighet) og AR (augmented reality – utvidet virkelighet). MR (mixed reality – mangler norsk ord?) gjør sitt inntog. MR er en blanding av VR og AR, og muliggjør at fysiske og datagenererte objekter interakterer med hverandre.

Se for deg briller som lar deg se i mørket. Eller gir deg mer informasjon om verdenen rundt deg, som avstander, navn på fjell, bygninger m.m. Briller hvor du kan trene på ulike situasjoner  i arbeids- eller hverdagslivet. Tenk på mulighetene innen undervisning og opplæring! Eller hva med å operere personer mens et røntgenbilde av personen projiseres som et lag oppå personen? Med briller som Microsoft Hololens (allerede lansert) er ikke slike scenarier lenger noen fremtidsdrøm – de er her allerede.

I 2017 får folk også mer forståelse for at 360-graders video og film er noe annet enn VR/AR/MR. Mens VR/AR/MR er datagenererte verdener som lages der og da, og krever bruk av forholdsvis kraftige datamaskiner, er 360-graders film/video ferdiginnspilt og statisk materiale.

Les også: Virtuell virkelighet – hva er det egentlig?

IoT – tingenes internett
I 2017 blir stadig flere dingser koblet opp mot nettet. Enten det er biler, leketøy, dingser i hus og hjem eller andre duppeditter. Alt dette skal gjøre det lettere for oss i hverdagen. Og tingene snakker stadig bedre og forstår oss mer og mer. Det kommer en tid da en dings som ikke er «på nett» virker gammeldags og rar. Og den dagen nærmer seg raskt.

AI – personlige assistenter
Forrige avsnitt bringer meg over på neste trend, nemlig dette med kunstig intelligens. Maskiner blir stadig smartere. De kan lære. Forvent stadig flere tjenester som tar i bruk teknologi som IBM Watson. Egne personlige, digitale assistenter og «bot-er» kommer for fullt. De fikser mer og mer for oss i hverdagen, for å gi oss et enklere liv. Et liv hvor vi kan bruke mer tid på det som virkelig er viktig for oss (hva nå enn det er 🙂

Autonome kjøretøy
Datamaskiner er allerede veldig smarte. Så smarte at de for lengst er bedre sjåfører enn oss mennesker. I 2017 fortsetter fokuset på selvkjørende transportmidler, selv om det ikke blir tilgjengelig for folk flest enda. Tenk hvor mye tid som går med på å «uproduktivt» ratte en bil? Tenk hvor mange ulykker som oppstår på grunn av menneskelig svikt? Selvkjørende kjøretøy kommer for fullt, men med disse havner vi også opp i noen tunge etiske diskusjoner.

Økt fokus på personvern
All teknologi vi omgir oss med gjør at stadig mer av livene våre spores og overvåkes. Vi utleverer stadig mer av oss selv via kommunikasjonsplattformer og sosiale nettverk. Alle tjenester digitaliseres. Vi betaler digitalt. Alt dette gjør oss sårbare for cyberkriminalitet eller sågar ondsinnede selskaper og stater. Tjenester som lar deg navigere uten spor og via krypterte forbindelse finnes allerede, og det samme gjør «det mørke nettet». EU har vedtatt å innføre nye og strengere regler rundt behandling av kundedata,som også vil gjelde her til lands. I 2017 blir det et større fokus på personvern og digital sikkerhet.

Det var noen tanker fra meg sånn på tampen av 2016. Som vanlig er jeg optimistisk rundt hva teknologien bringer med seg av muligheter. You know – en gang nerd, alltid nerd! 🙂 Det som er sikkert er at teknologi bare blir viktigere og viktigere. Om du melder deg ut av teknologiutviklingen, melder du deg ut av samfunnet. Husk for all del å være nysgjerrig og leken!

Hva tror du vil prege 2017 på teknologifronten? Hvordan ser det kommende teknologiåret ut? Del gjerne noen tanker i kommentarfeltet under.

Relaterte artikler om teknologiåret på andre nettsteder

Håvard Røste

Hei, stas at du er innom! Jeg har over 20 års erfaring fra ulike roller i skjæringspunktet mellom teknologi, medier og kommunikasjon. Utdannet innen systemutvikling og har alltid hatt enorm interesse for tek og medier, men har etter hvert også fått litt sansen for folk. Har hatt roller som journalist, redaktør, produktsjef, kommunikasjonsrådgiver, PR-sjef, daglig leder, prosjektleder og klyngeleder. I tillegg har jeg erfaring som gründer fra flere bedriftsetableringer. Er for tiden ansatt i den offensive mediebedriften Hamar Media hvor jeg har ansvar for området "Teknologi og Data". Når jeg ikke jobber med medier og tek er det trolig joggeskoene som slites ut, spader som settes i jorden eller malerkoster som svinges. Ellers blir fluestanga ALT for lite brukt! :-)