Pappas gode mandelflarn

Pappas gode mandelflarn

Mandelflarn er en skikkelig favoritt her i huset. Du vet, slike knasende, sprøe, karamellaktige godbiter av noen julekaker. De er superenkle å lage!

I alle år har min pappa laget mandelflarn til jul. Det har vært hans signatur-julekake. Den arven har jeg for lengst ført videre!

Opp gjennom årene har jeg fått mange gode tilbakemeldinger på disse enkle godbitene, så jeg deler oppskriften her. Prøv den gjerne, og gi gjerne en tilbakemelding i kommentarfeltet under! 🙂

Jeg pleier ofte å lage dobbel porsjon når jeg først setter i gang. Da er det lurt å ha tilgang på tre stykk stekeplater, for mest mulig effektiv produksjon.

Pappas originale oppskrift har blitt flittig brukt opp gjennom årene. Nå også i digital form her på bloggen! :)
Pappas originale oppskrift har blitt flittig brukt opp gjennom årene.

Dette trenger du (1 porsjon):

 • 100 gram mandler
 • Snaut 100 gram sukker  (vanlig «farin»)
 • 100 gram meierismør (melange kan også brukes)
 • 1 strøken spiseskje hvetemel
 • 2 spiseskjeer H-melk eller fløte (fløte blir best!) 🙂

PS: Ekstra godt blir det om du river i litt sitronskall og tar oppi en teskje «vanilla bean paste»  i røren.

Slik gjør du

 1. Sett stekeovnen på 175 grader C, vanlig over/under-varme.
 2. Gjør klar tre stekeplater med bakepapir.
 3. Hakk mandlene. Jeg pleier kun å hakke dem, ikke skålde, men de kan også selvsagt skåldes først.
 4. Bland alle ingrediensene i en tykkbunnet kjele og varm opp på medium varme.
 5. Hold massen like under kokepunktet et par minutter, til smøret er smeltet.
 6. NB: Pass på så det ikke koker og svir seg! Dette er den mest kritiske fasen.
 7. Nå er massen klar for å formes som små «topper» på stekebrettet. Bruk et par te-skjeer til dette. Jeg anbefaler 3 x 3 stk på hvert brett – det bør være god plass mellom hver «topp/kake» – de flyter nemlig ut i ovnen! Hold massen varm/lunken i kjelen, så den ikke stiver.
 8. Stek i ovnen til kakene er lyst gulbrune. Det tar ca 7-8 minutter, avhengig av ovnen. Pass på så de ikke blir mørke og svidd! Det går ganske raskt fra de er gulbrune til de blir overstekt.
 9. Ta ut og la kakene få avkjøle seg noen minutter på platen. Sett inn neste plate umiddelbart. Om kakene henger sammen, bruk en kniv e.l. og del de fra hverandre.
 10. Prikken over i’en: Før kakene har stivnet (ca 3-4 minutter ute av ovnen): Bruk stekespade og plasser kakene på en rengjort langkost, kosteskaft eller lignende. På den måten bøyer kakene seg over langkosten/kosteskaftet og stivner i den bøyde fasongen. Fancy? 😀
 11. Legg forsiktig over på en rist/brett e.l. når de har stivnet helt (ca 5 minutter), så blir det klart for neste ladning.
 12. Plasser kakene forsiktig i kakeboks til slutt (NB: uten papir e.l. oppi, for da blir kakene myke)

Repeter prosessen så lenge du har igjen mandelmasse. Jeg pleier å gjøre klar neste brett med 3 x 3 mandelflarn når det første står ovnen, osv. Slik blir det en effektiv produksjonslinje.

Yummi-yummi og riktig god jul!

Håvard Røste

Hei, stas at du er innom! Jeg har over 20 års erfaring fra ulike roller i skjæringspunktet mellom teknologi, medier og kommunikasjon. Utdannet innen systemutvikling og har alltid hatt enorm interesse for tek og medier, men har etter hvert også fått litt sansen for folk. Har hatt roller som journalist, redaktør, produktsjef, kommunikasjonsrådgiver, PR-sjef, daglig leder, prosjektleder og klyngeleder. I tillegg har jeg erfaring som gründer fra flere bedriftsetableringer. Er for tiden ansatt i den offensive mediebedriften Hamar Media hvor jeg har ansvar for området "Teknologi og Data". Når jeg ikke jobber med medier og tek er det trolig joggeskoene som slites ut, spader som settes i jorden eller malerkoster som svinges. Ellers blir fluestanga ALT for lite brukt! :-)