TEST: Wattle Touch dørlås

Jeg har tenkt på det lenge – og nå har jeg gjort noe med det: Montert en «smart» dørlås i form av Wattle Touch. Her er mine erfaringer!

Det er lenge siden jeg mistet kontroll på alle dørnøklene her i huset. En ganske lang stund har jeg vurdert å bytte til ymse «smarte» dørlåser, men har vegret meg både på grunn av varierende erfaringer og at jeg rett og slett ikke synes låsene har sett fine nok ut.

Møt Wattle Touch

Det endret seg kjapt da jeg kom over Wattle Touch. Denne skal visstnok være tilpasset nordiske forhold (hva nå enn det betyr). Låsen fåes med eller uten fingeravtrykkleser (jeg valgte den uten). Den også kobles mot en smarttelefon dersom du velger modellen med Zigbee kommunikasjonsmodul (tillegg) – og da kreves også en «smarthus hub» ala Heimgard Hub.

Gammel dør – ny lås: Wattle Touch – ferdig montert!

En fin monteringsvideo på norsk fikk meg til å klikke på kjøpsknappen i nettbutikken til Fjordkraft.  Jeg betalte 2499 kroner, som ble oppgitt til å være 17 % rabatt mot normal pris. Kostnadsfri leveranse etter tre dager, kjapt og smertefritt.

EDIT 02.05.2021: Elkjøp har  tidsbegrenset vårkampanje på dette produktet nå, til 2199 kroner.

Herligheten kommer i en boks med alt du trenger integrert. Vel, nesten. Du må finne frem en skrutrekker (stjerne) og en avbiter-tang. Sistnevnte kan være av den typen du også kutter ledninger e.l. med. Jeg brukte en tang ala denne.

ADVARSEL: Ikke bruk elektrisk drill når du monterer – ei heller bør du bruke mye kraft når du drar til ymse skruer. Be careful!

En fin liten monterings- og bruksanvisning følger med. Monteringsveiledningen er på norsk og er grei å følge, men jeg anbefaler virkelig å se den nevnte monteringsvideoen over før du setter i gang. En del «fremmedord» er i bruk – sånn som «sluttstykke», «fallen» og «hakereile». Hvem vet hva dette er?

Nevnte jeg at du BØR se på monteringsvideoen først? 👇 😃

Selve monteringen

Steg 1 er å fjerne den gamle braketten (som jeg etter hvert skjønte kalles «sluttstykke» på fagspråket)  i karmen på døren. Det viste seg at det nye sluttstykket var litt for trangt, så jeg måtte frem med en tapetkniv og skjære vekk litt av karmen på yttersiden. Dette var en strek i regningen, men etter en stund fikk jeg da sluttstykket på plass (senere viste det seg at jeg måtte skru det ut igjen og legge inn det medfølgende avstandsstykket i tillegg – fordi karmen var for langt unna dørlåsen).

På bildet under er det nye «sluttstykket» montert (jeg brukte de samme gamle fire skruene som holdt det gamle sluttstykket på plass):


Så fjernet jeg den gamle «låskassen», altså dørvrider og «nøkkelhull» og det som hører med. Null problem å skru ut dette. På en nye låsekassen var «låse-tappene» vendt feil vei – så disse måtte snus først. Enkelt gjort med å fjerne fire skruer, vri tappene riktig vei og skru på igjen. Så inn med låsekassen og feste med de samme gamle skruene. Passet perfekt!

På med utvendig enhet, tre gjennom kabel, og så putte litt av den medfølgende isolasjonen inn i hullene fra innsiden. På med innvendig enhet og så tilpasse lengden på de fire medfølgende lange skruene.

Lengden på skruene tilpasset jeg ved å skru en av skruene helt inn (PASS OPP – ikke skru for hardt!) og så måle hvor mye av skruen som stakk ut av døren på innsiden. Hos meg måtte jeg kappe ca 2,5 cm av skruene. Kappingen gjorde jeg med tangen nevnt over – og jeg brukte da den skarpe delen innerst på tangen (den knivaktige delen). Anslagsvis måtte jeg klemme til 5-6 ganger på ulike sider av skruen, før skruen ble delt i to. Pass opp så avkappet ikke spretter opp i øynene dine! (dere som har ekte boltsaks eller boltekutter ler sikkert godt nå 😉

OBS-OBS-OBS
Du vil ikke gjøre generaltabben jeg gjorde – nemlig å skru inn de fire lange skruene for hardt. På skrue nummer fire av fire dro jeg til LITT for hardt med skrutrekkeren, noe som førte til at skruen regelrett KNAKK inne i festet. Ut igjen med alle skruer og bruke tang for å få fjernet tuppen skruen som knakk. Heldigvis fikk jeg skrudd den ut – og brukte da heller en av de gamle skruene som jeg nettopp hadde demontert.

Litt klønete å få skruene gjennom isolasjonen, meg jeg bare klemte de gjennom med makt – og traff etter hvert hullene på låsen på utsiden. Fest kabel fra ytterdel til innerdel, skru fast innerdel med tre skruer, inn med batterier og på med håndtakene til slutt. Voila – da er det fysiske unnagjort!

I monteringsveiledningen beskrives hvordan du endrer koder og ulike innstillinger. Litt små-knotete å trykke alle kodene og knappene er ikke akkurat super-responsive, men det fungerer. Man kan legge inn inntil tre masterkoder (1 til 10 sifre), som er «sjefskoder» som kan slette og legge til nye brukere. Etter en halvtimes tid hadde jeg fått lagt inn brukere, nye koder og testet alt alt fungerte som det skulle.

Hele installasjonsprosessen tok rundt regnet to timer – og da er det medregnet en del ekstra «knot», siden «sluttstykket» i karmen ikke passet helt ut av boksen.

I bruk

Så langt virker låsen fin i bruk. Kvalitetsmessig føles den solid – men jeg er litt skuffet over at dekselet til de tre AA-batteriene er så lett å ta av. Fort gjort at små barnefingre eller andre «klåfingrede» tar av dette.

Vi har gitt barna her i huset sin egen kode, så har vi opprettet en egen gjestekode i tillegg. Gjestekoden kan man da for eksempel endre innimellom. Det følger også med fem brikker som kan brukes som nøkkel, istedenfor å slå kode, ved å holde brikken inntil låsen på utsiden. Disse brikkene må knyttes til en bruker før de kan tas i bruk (intet mindre enn 999 brukere kan defineres).

Du åpner døren fra utsiden ved å slå kode etterfulgt av #. Det lyser grønt på knappene når alt er ok, og rødt dersom du eksempelvis slår feil kode. Det går an å skru på en funksjon som låser for nye forsøk dersom du taster feil kode fem ganger på rad. Da må du i så fall vente fem minutter før du får prøve igjen. Uansett kan alt overstyres ved hjelp av tre vedlagte fysiske nøkler som følger med. Disse bør du lagre på et trygt sted, og da eller helst et sted på utsiden av huset (ellers er du like langt om uhellet skulle være ute).

Selv om døren er låst fra utsiden, lar den seg åpne fra innsiden. Det kan være litt forvirrende for nye brukere. Standard-innstillingen er at døren er låst fra utsiden, men du kan overstyre dette slik at døren også konstant er åpen fra utsiden. Da må du holde «power-knappen» på innsiden inne i ca tre sekunder, til det høres en liten «motorlyd» inne i låsen. På den måten kan store og små løpe inn og ut uten å måtte taste kode på utsiden hele tiden. Du låser lett på utsiden igjen med å trykke inn samme «power-knapp» en gang.

Batteriene skal være i 6-12 måneder, men så lenge har jeg ikke fått brukt låsen enda. Jeg har heller ikke testet låsen i sprengkulde om vinteren, så det gjenstår å se om jeg er like fornøyd senere. Håper å komme tilbake med en ny rapport om 6-12 måneder!

Vi får se om det også blir utvidelse med trådløs enhet etter hvert. Smaken på det smarte hjem blir stadig sterkere, men vi får ta det litt steg for steg. Så blir det spennende å se hvilke tjenester og muligheter slike smarte dørlåser kan medføre i fremtiden (type levering av varer inn i huset m.m.).

Velkommen til et LITT smartere hjem! 🙂

TERNINGKAST: Dette er ikke Yatzy, men Wattle Touch fortjener så langt et anbefalt-stempel!

Dine erfaringer
Har du erfaringer med Wattle Touch, andre smartlåser eller lurer du på noe? Bruk kommentarfeltet under her da vel! 📢👇

Denne artikkelen er ikke sponset av noen som helst. Jeg har kjøpt og betalt produktet for egen regning og har ingen bindinger til produsent eller Fjordkraft whatsoever.

Håvard Røste

Hei, stas at du er innom! Jeg har over 20 års erfaring fra ulike roller i skjæringspunktet mellom teknologi, medier og kommunikasjon. Utdannet innen systemutvikling og har alltid hatt enorm interesse for tek og medier, men har etter hvert også fått litt sansen for folk. Har hatt roller som journalist, redaktør, produktsjef, kommunikasjonsrådgiver, PR-sjef, daglig leder, prosjektleder og klyngeleder. I tillegg har jeg erfaring som gründer fra flere bedriftsetableringer. Er for tiden ansatt i den offensive mediebedriften Hamar Media hvor jeg har ansvar for området "Teknologi og Data". Når jeg ikke jobber med medier og tek er det trolig joggeskoene som slites ut, spader som settes i jorden eller malerkoster som svinges. Ellers blir fluestanga ALT for lite brukt! :-)