MINITEST: Puma Deviate Nitro Elite Racer

Så har jeg også anskaffet meg dette; løpesko med innebygget plate i karbon. Så hvordan fungerer disse lette konkurranseskoene fra Puma med det velklingende navnet Deviate Nitro Elite Racer?

I noen år har jeg hørt snakk om noen mystiske og gjerne dyre sko med innlagt såle i karbon. Som den mosjonisten jeg er (jeg løper typisk i snitt tre ganger og 30-35 km i uken) har jeg ikke tatt meg råd til noe sånt. Før nå!

Et par Deviate Nitro Elite Racer ble plukket opp på tilbud til rundt 1500 kroner, nedsatt fra intet mindre enn 2500 kr. Tipset kom fra podkasten Løpeskopodden, som virket svært fornøyd med modellen som er hakket under. Da kan vel ikke denne «Racer»-modellen, og Pumas absolutte toppmodell og konkurransesko være dårligere?

Jeg ser meg sjelden blind på «specs», men for Deviate Nitro Elite Racer er vekten på lave 190 gram i størrelse 40, sålehøyde (stack height) på 36/28 mm (hæl/tå), mens drop er oppgitt til 8 mm.

Konkurransesko
Skoen er laget for nettopp konkurranser og andre raske treningsturer, som intervaller. Slikt bedriver jeg ei, men er likevel svært glad i raske og lette sko (min hverdagsfavoritt er Asics Gel-DS Trainer, som jeg sliter ut to par av i året). Tross at at jeg aldri helt har kommet over dårlige kundeservice-opplevelser med merket.

Etter en sommer med lite løping på grunn av trøbbel med rygg- og isjias-nerve-plager (mer om dette i en senere artikkel), var det med stor forventning Puma-skoene skulle til pers. Første løpetur ble planlagt på ca 10 km, på en blanding av asfalt, grus og lette stier.

Førsteinntrykk
Skoene er definitivt lette, men ikke lettere enn Saucony Fastwitch som jeg alt har i stallen. Hælkappen er veldig tynn og lite solid, kun et tynt stoff – jeg lurer på om det tynne materialet kan holde særlig lenge. Overdelen på skoen er helt gjennomsiktig (sokkene synes igjennom!), og det er veldig tynt med stoff/materiale rundt om på skoen. Men slik må det vel være på konkurransesko.

Med min høye rist sliter jeg med å få på meg skoene uten å bruke skojern – lissene må virkelig løses opp på forhånd. Det er heller ikke lett å få tak i hælen på skoene – det er ingen  hempe e.l. som fingrene får tak i. Ellers er skoene ganske tradisjonelle i form og fasong, og normalt brede vil jeg si.

En blandet opplevelse før skolene var på foten med andre ord, men det viktigste er jo løpeopplevelsen!

Løpeopplevelsen – i bruk
Tross at skoene er lette, føles dempingen ganske så god. Jeg får også et inntrykk av at skoene løfter meg litt frem, gir litt ekstra sprett og respons i fratråkket. Det KAN hende dette er en psykisk effekt av et jeg vet det ligger en karbonplate der inne et sted, men opplevelsen er jo reell nok 🙂

Jeg liker derimot ikke at skoene føles litt ustabile. Foten min vandrer litt sideveis og skoene føles litt «slarkete» ut på foten. Hælen sitter heller ikke helt godt. Skoene er langt fra like faste og responsive som nevnte Gel-DS Trainer. For meg blir skoene rett og slett litt i det mykeste laget. Jeg liker strammere og «tightere» sko enn dette bedre.

Foreløpig har jeg kun rundet ca 30 km med skoene, så grunnlaget er litt tynt. Skoene gir definitivt en annen løpeopplevelse enn jeg har vært borti før og jeg kommer nok til å teste dem ut litt videre.

Det er mulig jeg sparer skoene litt til de øktene jeg virkelig skal trøkke til litt, men på den annen side løper jeg ganske jevnt uansett når jeg først løper. Behovet for egne sko for raske økter er dermed så som så. Så får vi se hvordan disse skoene tåler møkk, søle, grus, slaps og annet snacks som venter oss utover høsten…

Konklusjon
Alt i alt er Puma-skoene en morsom og litt annerledes opplevelse, men om de er verdt prisen er jeg sterkt skeptisk til. Iallfall for en mosjonist som meg.

+ Lav vekt
+ God demping tross lav vekt
+ God respons

Litt for ustabile for min smak
Vanskelig å få på på foten
Supertynt og lite varig (?) materiale rundt om
Høy pris

Les også

Håvard Røste

Hei, stas at du er innom! Jeg har over 20 års erfaring fra ulike roller i skjæringspunktet mellom teknologi, medier og kommunikasjon. Utdannet innen systemutvikling og har alltid hatt enorm interesse for tek og medier, men har etter hvert også fått litt sansen for folk. Har hatt roller som journalist, redaktør, produktsjef, kommunikasjonsrådgiver, PR-sjef, daglig leder, prosjektleder og klyngeleder. I tillegg har jeg erfaring som gründer fra flere bedriftsetableringer. Er for tiden ansatt i den offensive mediebedriften Hamar Media hvor jeg har ansvar for området "Teknologi og Data". Når jeg ikke jobber med medier og tek er det trolig joggeskoene som slites ut, spader som settes i jorden eller malerkoster som svinges. Ellers blir fluestanga ALT for lite brukt! :-)