Det kodes blant kidsa!

Aldri før har teknologi blant barn vært i større fokus enn nå. Lær Kidsa Koding og konseptet med Kodeklubb har eksistert siden 2012 i Norge og antall kodeklubber vokser rekordfart!

Kodeklubbene er fritidstilbud der barn og ungdommer leker og lærer med programmering. Ideen er enkel: Frivillige med IT-kunnskap lærer barn å programmere i eller etter skoletid.

Målet med kodeklubbene er ikke å skape forbrukere, men å lære de unge i å beherske digitale verktøy i en stadig voksende digital verden. Det å lære seg å snakke samme språk som datamaskiner blir i fremtiden en viktig basiskunnskap, på linje med språk, naturfag og matematikk. Samtidig er det mye logikk og matematikk involvert i det å kode.

Koding i Scratch, et gratis visuelt programmeringsspråk

Kodeklubben Hamar
I Hamar har kodeklubben holdt på siden 2014. Denne høsten er det åttende gangen det blir arrangert gratis kodeklubb for barn i alderen 6 til 18 år. Kodeklubben Hamar starter nytt kurs 23. oktober med over 50 deltagere, og holder på seks mandager før jul.

Nytt for året er et samarbeid med Hamar Katedralskole («Katta») som stiller opp med lokaler og veiledere. Her har Kodeklubben Hamar fått svært godt egnede lokaler og god hjelp av frivillige elever som skal bistå de faste veilederne.

Girl Tech Fest
Teknologi er slett ikke forbeholdt gutter! I hele høst har det blitt arrangert Girl Tech Fest i Norge. Av jenter. For jenter. I Innlandet ble det nylig avholdt arrangementer for jenter både på Lillehammer og Gjøvik, hvor over 100 jenter fra fjerdeklasse har fått lekt, forsket og undret seg. De har lært en hel del som det tradisjonelle skoleverket per i dag ikke klarer å formidle.

En stor takk til entusiastene i kodeklubbene rundt om i landet, og ikke minst gjengen bak kodeklubben i Hamar, med Carl A. Myrland og Helge Johnsen i spissen.

Sistnevnte var så snill å sende meg en helt suveren oppdatering, ja nærmest en ferdigskrevet artikkel om temaet. Resultatet har du nettopp lest. Følg gjerne Helge på Twitter her!

Vi sees på kodeklubben!

Sjekk om det finnes en kodeklubb nær deg her.

Følg kodeklubben Hamar på Facebook 

FAKTA: Lær Kidsa Koding

  • Lær Kidsa Koding er en frivillig bevegelse som arbeider for at barn og unge skal lære å forstå og beherske sin egen rolle i det digitale samfunnet.
  • Hensikten er å hjelpe de unge til å ikke bare bli brukere, men også skapere med teknologien som verktøy.
  • I tillegg til å øke den allmenne forståelsen av informasjonsteknologi, ønsker vi å bidra til rekrutteringen til IT-yrkene og realfagene.
  • En viktig del av virksomheten er å arbeide for at alle unge i skolealder får mulighet til å lære programmering og bli kjent med informatikk som fag.

Se mer på Kidsakoder.no.

Håvard Røste

Hei, stas at du er innom! Jeg har over 20 års erfaring fra ulike roller i skjæringspunktet mellom teknologi, medier og kommunikasjon. Utdannet innen systemutvikling og har alltid hatt enorm interesse for tek og medier, men har etter hvert også fått litt sansen for folk. Har hatt roller som journalist, redaktør, produktsjef, kommunikasjonsrådgiver, PR-sjef, daglig leder, prosjektleder og klyngeleder. I tillegg har jeg erfaring som gründer fra flere bedriftsetableringer. Er for tiden ansatt i den offensive mediebedriften Hamar Media hvor jeg har ansvar for området "Teknologi og Data". Når jeg ikke jobber med medier og tek er det trolig joggeskoene som slites ut, spader som settes i jorden eller malerkoster som svinges. Ellers blir fluestanga ALT for lite brukt! :-)