TEST: Siemens EQ5 – kjøkkenbenkens nye og helautomatiske venn

Så har jeg gjort det. Gått til anskaffelse av en kaffemaskin. Ja, du vet – slike som kverner hele kaffebønner og greier. En Siemens EQ5. Men hvordan funker den da?

Siemens EQ5

Jeg har siklet på ymse kaffemaskiner  et par års tid – minst. Har definitivt vurdert kapselmaskiner – men så langt styrt unna – litt i frykt for å gå lei en bestemt produsents kaffeutvalg.

Valget falt da brått og uventet en mørk høstkveld på en forholdsvis fersk modell fra Siemens – EQ5. Les hva Siemens selv sier om maskinen her.

EQ5 er kompakt nok til å passe inn på de fleste kjøkkenbenker, men klart – den opptar definitivt mer plass enn min gode, gamle Moccamaster, og da spesielt i dybden.

Fyll på vann i den avtagbare beholderen (1,7 liters tank), fyll på kaffebønner, og du er ready 2 roll.

Maskinen er slik sett helautomatisk – og du velger type kaffe (i praksis mengde væske i hver kopp), samt hvor sterk du vil at den skal være. Trykk knappen, vent i 30-60 sekunder avhengig av valget ditt – og koppen er klar.

Herligheten kan produsere to kopper samtidig, men det går da typisk dobbelt så sakte som å produsere én kopp.

EQ5 renser seg selv ved av-/på-slåing – det eneste du trenger å gjøre er å tømme «dryppbeholderen» samt den brukte kaffen (en liten beholder på selve dryppbeholderen). En gang i ny og ne kan det dog være greit å kjøre en skikkelig runde med rense- og avkalkingstabletter.

Startkit følger forresten med – et knallbra tiltak fra Siemens!

Foreløpig har jeg kun testet med et par bønnetyper – og det er mye å velge i. Det er ingen tvil om at dette smaker bedre enn den vanlige trakterkaffen. Du får et slags «skumlag» på toppen av kaffen som rett og slett er helt herlig. Med en rekke styrke- og mengde-innstillinger, samt et stort utvalg av bønner på markedet, skal det mye til om du noensinne går lei.

Oppsummering
So far so good! Jeg er godt fornøyd med maskinen – som definitivt har gitt meg en ny kaffehverdag. Den er enkel i bruk og kaffen smaker klart bedre enn hva jeg er vant til. Nå kan jeg nyte en kjapp kopp kruttsterk kaffe om morgenen. Tidligere har det vært uaktuelt å fyre opp trakterverket av en Moccamaster i de travle morgentimer.

Til drøye 4000 kroner tror jeg ikke Siemens EQ5 er noe bomkjøp. Men tiden vil vise – jeg har kun kjørt maskinen i et par ukers tid foreløpig.

Jeg slenger med en liten filmsnutt som viser maskinen helt til slutt. Ellers fyr løs om du lurer på noe ved maskinen. Og ikke glem å nyte kaff’n! 🙂

Oppdatering
Etter rundt 200 brygginger vil maskinen be deg kjøre et renseprogram. Det tar typisk en halvtimes tid, og krever oppmerksomheten din innimellom (fylle på vann, putte en rensetablett på riktig sted m.m.). Merk at du ikke MÅ rense maskinen når den ber om det – slik at du ikke plutselig blir opptatt med renseprogrammet når gjestene venter på kaffen.

Oppdatering 2:
Maskinen begynte etter hvert å småfuske, og gav seg til slutt helt. Jeg mistenker at jeg var for slapp med rengjøring, da jeg kjørte videre et par ganger uten å hensyn ta varsel om rengjøring. Det er ikke alltid det passer seg å kjøre i gang et rengjøringsprogram! På bakgrunn av mine erfaringer vil jeg ikke anbefale denne maskinen, hovedsaklig grunnet for kald kaffe, og for mye småfusking og krøll. Jeg kommer til å prøve en annen modell!

 

Håvard Røste

Hei, stas at du er innom! Jeg har over 20 års erfaring fra ulike roller i skjæringspunktet mellom teknologi, medier og kommunikasjon. Utdannet innen systemutvikling og har alltid hatt enorm interesse for tek og medier, men har etter hvert også fått litt sansen for folk. Har hatt roller som journalist, redaktør, produktsjef, kommunikasjonsrådgiver, PR-sjef, daglig leder, prosjektleder og klyngeleder. I tillegg har jeg erfaring som gründer fra flere bedriftsetableringer. Er for tiden ansatt i den offensive mediebedriften Hamar Media hvor jeg har ansvar for området "Teknologi og Data". Når jeg ikke jobber med medier og tek er det trolig joggeskoene som slites ut, spader som settes i jorden eller malerkoster som svinges. Ellers blir fluestanga ALT for lite brukt! :-)