Junisøtmispel som gror godt

Hekken av type junisøtmispel har nå fått gro i fire år. Å joda, den vokser seg stadig større og større!

OPPDATERING august 2021: Hekken har nå fått gro i 9 år – se bildene her

For fire års tid siden falt valget på hekkplanter av typen Junisøtmispel (Amelanchier spicata Moelv E). Jeg brukte bare seks år på å velge. Etter tre år i jorden så hekken slik ut.

Hva er så status etter enda ett år – altså totalt fire år med vekst, klipping og en liten dose luking?

For det første: Dette er en lettstelt og hardfør skapning. Jeg har ikke  gitt den noen annen omsorg en liten dose gjødsel på våren, samt omgang med hekksaksa. Vann får den skaffe seg selv. Jeg luker bort en og annen løvetann som presser seg frem mellom duken og raden med steiner – that’s it.

Her er et lite galleri. Klikk for store bilder!

Apropos hekksaksa: De første to-tre årene klippet jeg hekken rimelig hardt. Kanskje for hardt. Tipper jeg fjernet rundt 30 cm i høyden hvert år. Men det betyr iallfall nå at hekken begynner å bli temmelig tett og fin – eller har i det minste potensiale til å bli det.

Høyden nå anslår jeg til 130 cm. Vil ha den enda litt høyere før jeg er helt happy, men ikke så voldsomt mye høyere. Det skal skjule for innsyn for gående og kjørende og ellers skape en frodig innramming til hagen. Anslår at hekken fort gror 30-40 cm i året uten klipping, så et par år med vekst (og klipping) til, så tenker jeg vi har høyden å plass.

Det jeg liker med hekken er at den endrer karakter gjennom året. Den er lysegrønn og frodig på våren, før den setter fine hvite blomster på forsommeren, før den setter bær og deretter blir mer høstlig preget på sensommeren. Tuja er på sin side helt fint til å bygge vegger med lissom, men noen spennende hagevekst er den ikke.

Akkurat nå mot slutten av august synes jeg hekken ser litt «pjuskete» og tørr ut. Slik har den vært tidligere år også. Jeg antar den skal se slik ut, men har tenkt på om den kanskje har det litt for tørt der den står inn mot den lave støttemuren mot vegen utenfor.

Jeg angrer fortsatt litt på at jeg ikke plantet enda tettere – jeg benyttet ca 50 cm avstand mellom hver plante. Så slank som denne planten er ville nok 30 cm vært nok. Men det ser ut til å gå seg til ganske bra.

Alternative hekker?
Alt i alt angrer jeg ikke på valget og har ikke umiddelbart noen andre hekker jeg heller ville hatt. Kanskje Agnbøk eller en eller annen hagtorn (Amerikahagtorn?), men da ville også prisen blitt en helt annet. Pluss at de ikke vokser like raskt som Junisøtmispelen.

I ettertid har jeg fått høre at Junisøtmispel er havnet på en eller annen  svart eller rød liste, og visstnok utgjør «svært høy risiko for norsk natur». Javel. Jeg har ikke sett at hekken har satt ett eneste skudd i noen retning, men dette vet sikkert Artsdatabanken mye mer om enn meg.

Hekken lar jeg iallfall leve videre, og kommer tilbake med en ny rapport etter hvert 🙂

 

Håvard Røste

Hei, stas at du er innom! Jeg har over 20 års erfaring fra ulike roller i skjæringspunktet mellom teknologi, medier og kommunikasjon. Utdannet innen systemutvikling og har alltid hatt enorm interesse for tek og medier, men har etter hvert også fått litt sansen for folk. Har hatt roller som journalist, redaktør, produktsjef, kommunikasjonsrådgiver, PR-sjef, daglig leder, prosjektleder og klyngeleder. I tillegg har jeg erfaring som gründer fra flere bedriftsetableringer. Er for tiden ansatt i den offensive mediebedriften Hamar Media hvor jeg har ansvar for området "Teknologi og Data". Når jeg ikke jobber med medier og tek er det trolig joggeskoene som slites ut, spader som settes i jorden eller malerkoster som svinges. Ellers blir fluestanga ALT for lite brukt! :-)