Husk å bruke hue!

Bruk Hue er Norges største skoleturné mot nettmobbing. Foredraget deres så vel som nettsiden kommer med svært viktige og gode tips og råd til både liten og stor.

Med digitale og sosiale medier er det blitt enklere enn før å være en mobber.Fortsatt er disse verktøyene ferske, stadig oppretter nye årskull sine første profiler på sosiale medier, brukerne blir stadig yngre – og det dukker stadig opp nye verktøy og kanaler.

Mobbing vet vi i ytterste tragiske konsekvens kan føre til at folk tar livet av segFokus på å unngå nettmobbing er trolig viktigere enn noensinne.

Ingen er utlært når det gjelder hvordan man oppfører seg i sosiale kanaler. Både barn og voksne trenger påfyll – og sistnevnte kanskje en aldri så liten vekker.

Det får du av foredraget til Bruk Hue, som har følgende tips til barn og unge dersom de opplever noe ubehagelig:

 • Ikke godta at andre behandler deg dårlig
 • Fortell det til noen du stoler på
 • Ikke svar på stygge meldinger og kommentarer
 • Ta vare på bevis
 • Blokker mobberen
 • Søk hjelp og råd

Straffbart
Både liten og stor bør huske på at følgende handlinger er straffbare, og kan føre til store bøter og fengselsstraff:

 • Ta bilder eller film av noen uten at de har godkjent det først
 • Videresende eller publisere andres bilder eller filmer uten samtykke fra vedkommende
 • Kalle noe svært stygge ting
 • Drapstrue noen
 • Publisere bilder av noen uten andres samtykke (NB: dersom man er under 15 år er det mamma og pappa som kan gi dette samtykket)
 • Utgi seg for å være andre (identitetstyveri), f.eks. sende bilder eller mail fra en annens telefon eller PC

Vær interessert!
Noe av det viktigste vi foreldre kan gjøre er å være nysgjerrig. Sett deg ned med poden jevnlig. Spør og grav. Kikk på vennelister. Repetere hvor viktig det er å være anonym – ikke oppgi sitt virkelige navn eller hvor man bor. Hvor viktig det er å oppføre seg som folk. Ikke bli en av mobberne. Undersøkelser har vist at nettopp mobbere gjerne får problemer senere i livet. Og kanskje ALLER viktigst: Være en god rollemodell.

Og SKULLE uhellet være ute – og noen kødde det skikkelig til: Behold roen. Ikke true med å sperre datteren ute fra Internett resten av livet. Ikke knus Mac-en. Pust rolig. Søk råd og tips på:

Toppbilde og kilder: Brukhue.com

Håvard Røste

Hei, stas at du er innom! Jeg har over 20 års erfaring fra ulike roller i skjæringspunktet mellom teknologi, medier og kommunikasjon. Utdannet innen systemutvikling og har alltid hatt enorm interesse for tek og medier, men har etter hvert også fått litt sansen for folk. Har hatt roller som journalist, redaktør, produktsjef, kommunikasjonsrådgiver, PR-sjef, daglig leder, prosjektleder og klyngeleder. I tillegg har jeg erfaring som gründer fra flere bedriftsetableringer. Er for tiden ansatt i den offensive mediebedriften Hamar Media hvor jeg har ansvar for området "Teknologi og Data". Når jeg ikke jobber med medier og tek er det trolig joggeskoene som slites ut, spader som settes i jorden eller malerkoster som svinges. Ellers blir fluestanga ALT for lite brukt! :-)