Humla elsker oreganoJeg har mast litt om humler og bier på denne bloggen tidligere og maser mer nå. Husk å gi humla og de andre viktige insektene den hjelpen de fortjener!

Humler og bier er som kjent ekstremt viktige for verdens matproduksjon, og er avhengige av tilgang på pollen og nektar for å få utført jobben sin – pollinering.

Jeg har merket meg noen vekster i hagen som disse insektene er ekstremt glade i. Og da mener jeg ekstremt!

Lavendel og oregano
Fra tidlig morgen til sen kveld er det spesielt to vekster som er tett besøkt – lavendel og oregano. Og da tenker jeg på blomstene på disse to plantene. Begge overvintrer greit i sydvendt vegg i Hamar – sone H4.

Disse to plantene kan ha besøk av både 20 og 30 humler og bier samtidig, pluss noen sommerfugler. Her er en liten videosnutt som viser noen av de besøkende i aksjon (NB: tidvis dårlig lyd):

Hva er så grunnen til at disse vekstene er så populære hos humla? Jo, først og fremst at de er fulle av nektar. Andre urter, som f.eks. Timian er også svært populær blant de bevingede. Jeg må se å få plantet et eksemplar av Timian i urtebedet nå, slik at den blir herdet og klar til vinteren kommer.

Så, husk å la humler og bier suse i hagen din!

Til slutt et nærbilde av noen av våre venner:

oregano_humler
Nam nam, oregano!

Les også: Ni spiselige blomster, som er populære hos humlene (Moseplassen.no)

Share

Håvard Røste

Hei, stas at du er innom! Jeg har nærmere 20 års erfaring fra ulike roller i skjæringspunktet mellom teknologi, kommunikasjon og medier. Utdannet innen systemutvikling og har alltid hatt enorm interesse for tech og medier, men har også etter hvert fått sansen for folk. Har hatt roller som journalist, ansvarlig redaktør, produktsjef, kommunikasjonsrådgiver, PR-sjef og daglig leder. I tillegg har jeg erfaring som gründer fra flere bedriftsetableringer. Er for tiden ansatt i Hamarregionen utvikling og reiseliv med hovedoppgaven klyngeleder for næringsklyngen VRINN. Når jeg ikke jobber med VR/AR/XR, næringsutvikling, kommunikasjon og teknologi, er det trolig joggeskoene som slites ut, spader som settes i jorden eller malekoster som svinges. Ellers blir fluestanga for lite brukt! :-)