Humla elsker oregano

Jeg har mast litt om humler og bier på denne bloggen tidligere og maser mer nå. Husk å gi humla og de andre viktige insektene den hjelpen de fortjener!

Humler og bier er som kjent ekstremt viktige for verdens matproduksjon, og er avhengige av tilgang på pollen og nektar for å få utført jobben sin – pollinering.

Jeg har merket meg noen vekster i hagen som disse insektene er ekstremt glade i. Og da mener jeg ekstremt!

Lavendel og oregano
Fra tidlig morgen til sen kveld er det spesielt to vekster som er tett besøkt – lavendel og oregano. Og da tenker jeg på blomstene på disse to plantene. Begge overvintrer greit i sydvendt vegg i Hamar – sone H4.

Disse to plantene kan ha besøk av både 20 og 30 humler og bier samtidig, pluss noen sommerfugler. Her er en liten videosnutt som viser noen av de besøkende i aksjon (NB: tidvis dårlig lyd):

Hva er så grunnen til at disse vekstene er så populære hos humla? Jo, først og fremst at de er fulle av nektar. Andre urter, som f.eks. Timian er også svært populær blant de bevingede. Jeg må se å få plantet et eksemplar av Timian i urtebedet nå, slik at den blir herdet og klar til vinteren kommer.

Så, husk å la humler og bier suse i hagen din!

Til slutt et nærbilde av noen av våre venner:

oregano_humler
Nam nam, oregano!

Les også: Ni spiselige blomster, som er populære hos humlene (Moseplassen.no)

Håvard Røste

Hei, stas at du er innom! Jeg har over 20 års erfaring fra ulike roller i skjæringspunktet mellom teknologi, medier og kommunikasjon. Utdannet innen systemutvikling og har alltid hatt enorm interesse for tek og medier, men har etter hvert også fått litt sansen for folk. Har hatt roller som journalist, redaktør, produktsjef, kommunikasjonsrådgiver, PR-sjef, daglig leder, prosjektleder og klyngeleder. I tillegg har jeg erfaring som gründer fra flere bedriftsetableringer. Er for tiden ansatt i den offensive mediebedriften Hamar Media hvor jeg har ansvar for området "Teknologi og Data". Når jeg ikke jobber med medier og tek er det trolig joggeskoene som slites ut, spader som settes i jorden eller malerkoster som svinges. Ellers blir fluestanga ALT for lite brukt! :-)