Rosehagtorn – gammel, men vakker

Rosehagtorn er en flott busk – eller tre – dersom det er snakk om et mer erfarent eksemplar av arten. Jeg er så heldig å ha et gammelt Rosehagtorn-tre i hagen, som tross tidens tann etter min mening er veldig vakkert.

Denne opprinnelige artikkelen fra 2009 er nå oppdatert med nye bilder av treet. Se hvordan det ser ut i 2023 nederst 🙂

Treet gjør ikke så mye ut av seg det meste av året, men rundt slutten av mai hvert år er det i full blomst, og det betyr massevis av knøttsmå rosa «roser».

I det herrens år 2008 ble treet stygt kvestet av et tungt snøfall i november. 3-4 store stammer knakk, og tok med seg telefonlinja på veien ned mot moder jord (når skal jeg forresten få gravd ned telefonlinja?).

Jeg har lurt litt på hvordan treet kan gjøres mer «symmetrisk» igjen. Det fremstår nemlig som ganske pistrete og unaturlig slik det nå står, men spørsmålet er om det ikke blir enda mer unaturlig dersom jeg pusser saga på det.

Dersom du skulle ha noen erfaring innen emnet hører jeg gjerne fra deg. Men treet blir stående uansett hvor pistrete det måtte være – det er helt sikkert.

For sjel og karakter får du ikke i et symmetrisk perfekt tre til 349 kroner fra Plantasjen. Til den prisen får du eller ikke et seks meter høyt tre – snarere 90 cm.

Oppdatering mai 2023: Her er en en oppdatering om hvordan det har gått med treet – snart 15 år etter den originale bloggposten. Treet lever, men ser nå litt annerledes ut.

Jeg har forsøk å forme treet litt mer som en busk over de siste årene. Klippet «toppskuddene» og ellers frisert og formet litt etter beste evne. Det fungerer da på et vis?! 🙂

Trykk for store bilder:

Bildene er tatt rundt midten av mai, før treet har kommet i blomst. Flere bilder følger utover sommeren. Stay tuned! 😀

PS: Jeg bor i sone H4. Treet skal visstnok være herdig til H5. Jeg har også fått høre at Rosehagtorn ikke er så vanlig lenger – at det muligens har blitt sluttet solgt pga. sykdomsproblemer. At prydkirsebær og lignende har overtatt istedenfor. Litt gøy å ha et uvanlig tre/busk da – så denne skal jeg ta vare på videre 🙂

Håvard Røste

Hei, stas at du er innom! Jeg har over 20 års erfaring fra ulike roller i skjæringspunktet mellom teknologi, medier og kommunikasjon. Utdannet innen systemutvikling og har alltid hatt enorm interesse for tek og medier, men har etter hvert også fått litt sansen for folk. Har hatt roller som journalist, redaktør, produktsjef, kommunikasjonsrådgiver, PR-sjef, daglig leder, prosjektleder og klyngeleder. I tillegg har jeg erfaring som gründer fra flere bedriftsetableringer. Er for tiden ansatt i den offensive mediebedriften Hamar Media hvor jeg har ansvar for området "Teknologi og Data". Når jeg ikke jobber med medier og tek er det trolig joggeskoene som slites ut, spader som settes i jorden eller malerkoster som svinges. Ellers blir fluestanga ALT for lite brukt! :-)