Fremtiden i Innlandet skjer nå. Slutt å beskytte fortiden!

Kjære innbyggere i Hamar, Løten, Stange og Ringsaker. Kjære alle i Hedmark og Oppland – alle i Innlandet.

Jeg har store deler av livet mitt bodd og jobbet i Innlandet. Jeg er Innlands-patriot av hele mitt hjerte. Jeg har reist og jobbet en hel del rundt i verden og sågar bodd på andre siden av kloden i ett år, men kan ikke tenke meg noe annet sted i verden å bo enn akkurat her i Innlandet.

Her har vi alle muligheter. Kort vei til alt. Natur. Plass. Trygghet. Kultur. Mat. Kommunikasjonsmidler. Kort sagt det beste fra alle verdenshjørner. Vi er «midt i væla»!

Jeg alltid vært opptatt av teknologi og data. Av datamaskiner og tekniske dingser. Jeg kaller meg mer enn gjerne en nerd – men har etter hvert fått litt sansen for folk også. Det resulterte blant annet i to herlige barn, giftering, stasjonsvogn og hage, men foreløpig ikke bikkje.

Nå mener innlandspatrioten, familiefaren og nerden i meg at vi må våkne opp. Verden er nemlig i enorm endring. Akkurat nå pågår det omveltninger i et tempo som vi neppe har sett maken til tidligere. En revolusjon større enn den industrielle revolusjon for 200 år siden. Stikkordene er teknologi, automatisering og robotisering.

Det anerkjente analyseselskapet Gartner Group spår at 1 av 3 jobber er automatisert bort innen 2025. Smarte maskiner, programvare og roboter sørger for det. Det er nesten ikke en bransje som ikke blir berørt.

Tidligere i år slo også en SINTEF-rapport fast at de fleste deler av arbeidslivet blir berørt av teknologiendringene. Ifølge SINTEF vil fremtidens vinnere være de som klarer å utnytte det fulle potensialet i menneskelig arbeidskraft sammen med det beste ved automatiseringen.

Hva skal så alle drive med i fremtiden? Kanskje må vi jobbe 6-timersdager, rett og slett fordi det ikke blir nok å gjøre for alle. Svært mange arbeidsplasser blir automatisert vekk. Ingen bransjer eller sektorer blir uberørt. Kommuner og fylkeskommuner intet unntak.

Samtidig vil nye arbeidsplasser vokse frem. De fleste arbeidsplasser vi skal leve av i fremtiden er ikke skapt enda.

Er du skeptisk til at disse endringene skjer akkurat nå? Tror du vi snakker 20, 30 eller 50 år frem i tid ? Jeg anbefaler å spandere et kvarter på filmen «Humans Need Not Apply»:

Kommunegrenser og organisasjonsformer fra fordums tid hører intet steds hjemme i 2016. Om bare 10 år ser verden helt annerledes ut. Ja, folk vil miste jobben. Ja, det vil gjøre vondt for mange å måtte endre og omstille seg.

Min oppfordring til privatpersoner, bedrifter og politikere er å slutte å si at «alt fungerer jo så godt nå». Verden kommer aldri til å bli som den var. Den blir stadig mindre og endrer seg nå raskere enn noensinne. Dette handler om helt andre og større krefter enn kommunegrenser og -navn.

Nå må vi ta konsekvensen av endringene. Vi må organisere oss sammen, samarbeide mer  på tvers og sitte mindre på hver vår tue. De enorme teknologiske omveltningene vil uansett tvinge frem dette om bare noen få år.

Folkens, det er på tide å våke opp. Heve blikket. Det er på tide å slutte å beskytte fortiden mot fremtiden!

Oppdatering november 2023: Denne artikkelen er snart åtte år gammel, men fortsatt like aktuell den dag i dag. Lite har skjedd i vår region, tross Kommunereform, med unntak av at robotisering og automatisering bare har skutt fart ytterligere. Skal det bli fart på samarbeidet på tvers – med etablering av større og mer robuste enheter, må det trolig andre krefter enn rent politiske og  demokratiske til. Vi eldes og blir færre folk. Gapene mellom de som mestrer teknologi og de som ikke gjør det, blir stadig større. Næringslivet bryr seg ikke om kommunegrenser, men er samtidig opptatt av effektiv drift, innovasjon og utvikling. Er det på tide at næringslivet går foran og viser vei? Hvordan kan det i så fall gjøre?  Jeg hilser en større debatt på området velkommen!

Håvard Røste

Hei, stas at du er innom! Jeg har over 20 års erfaring fra ulike roller i skjæringspunktet mellom teknologi, medier og kommunikasjon. Utdannet innen systemutvikling og har alltid hatt enorm interesse for tek og medier, men har etter hvert også fått litt sansen for folk. Har hatt roller som journalist, redaktør, produktsjef, kommunikasjonsrådgiver, PR-sjef, daglig leder, prosjektleder og klyngeleder. I tillegg har jeg erfaring som gründer fra flere bedriftsetableringer. Er for tiden ansatt i den offensive mediebedriften Hamar Media hvor jeg har ansvar for området "Teknologi og Data". Når jeg ikke jobber med medier og tek er det trolig joggeskoene som slites ut, spader som settes i jorden eller malerkoster som svinges. Ellers blir fluestanga ALT for lite brukt! :-)