Få kontroll på pumpa!

Har du som meg savnet mulighet for å styre varmepumpen din i større grad? Ønsker du å fjernstyre den via mobiltelefonen? Da fremstår trolig HP Control som et spennende produkt. Iallfall på papiret.

Høsten 2010 skaffet jeg meg en varmepumpe av typen Mitshubishi FD25VABH – også omtalt som FD-Heat Kirigamine 6,3. Dette er en modell som er tilpasset nordiske forhold, blant annet med  innebygget varmekabel  og visstnok garantert drift ned til -25C. Når det gjelder sistnevnte – joda, den virker så absolutt ved -25C, men den virker ikke godt. Under -20 er det så godt som ingenting å hente – pumpa leverer rett og slett svært lite varme. Da fyrer jeg heller opp i peisen.

Men – tilbake til saken. Jeg er så langt veldig godt fornøyd med pumpa. Den er støysvak og leverer nok varme til at jeg slipper å spe på med panelovner i huset. Jeg har senket strømforbruket med rundt 30 % det siste året – takket være at 3-4 panelovner mer eller mindre er blitt erstattet av pumpa. Imidlertid tror jeg det kan være enda mer å hente. Pumpa har nemlig svært begrensede muligheter for å tidsstyring.

Den innebygde tidsstyringen lar deg skru av pumpa i et visst tidsrom hver dag. Det er enten av eller på, og ingen mulighet for andre innstillinger på helger for eksempel. Dette er etter min mening for svakt. Og nå i høst har da også importøren av Mitshubishi-pumpene, Miba, tatt affære. Med produktet HP Control får du visstnok full kontroll over pumpa – og ikke bare det – den kan stryres fra Iphone, Ipad og nettleseren – fra hvor som helst i verden.

Det høres vel og bra ut, selv om denne funksjonaliteten strengt tatt burde vært innebygget som standard. En heller stiv pris på rundt 4000 kroner inkl. mva. gjør heller ikke saken bedre. Men la oss se om produktet er verdt prisen!

Dette følger med i pakken

Pakkens innhold
HP Control har blitt til takket være et samarbeid mellom nevnte Miba og Sensio – et selskap som leverer styringssystemer for lyd og lys.

I pakken finner vi:

  • 5 meter nettverkskabel (CAT5E)
  • Sensio-kontrolleren
  • Strømadapter
  • IR-sender (5 meter kabel)
  • Installasjonsveiledning
  • Gummiføtter

En titt under lokket avslører at vi har å gjøre med en Sensio-kontroller av typen SC-2 v.1.1. En liten digresjon, men jeg kan ikke helt forstår hva er det som er så forferdelig dyrt oppi her? Hva er det som gjør at prisen på et slikt produkt faretruende nærmer seg 4000-kronersgrensen? Jeg mistenker marginene på denne typer produkter for å være mildt sagt «greie», men noe direkte fellende bevis har jeg ei.

Hva er det som koster så mye oppi her?

Installasjon
Boksen krever direkte sikt til varmepumpen, da den baserer seg på IR-signaler. Allerede her støtte jeg på et problem. I min stue har jeg ikke mulighet til å plassere boksen på en slik måte. Ei heller er boksen noen designperle – og ikke noe jeg vil ha fremme i stua.

Selve boksen sett forfra

Da er alternativ nummer to å plassere boksen så nærme varmepumpens innerdel, at den kan kobles til med en medfølgende kabel (IR-sender). Denne kabelen må da forbinde selve IR-kontrollerboksen og varmepumpens innerdel. Problemet mitt var bare mangel på kablet internettilgang i nærheten av varmepumpens innedel. Dermed måtte jeg investere i et trådløst aksesspunkt eller en dings som sender nettverkssignaler over strømnettet.

Selve boksen sett bakfra

Jeg valgte sistnevnte – en TP-LINK TL-PA211. Den fungerte selvsagt ikke – uvisst av hvilken årsak – så jeg endte opp med å midlertidig bruke et trådløst aksesspunkt jeg allerede hadde liggende.

Jeg synes det er merkelig at ikke boksen har støtte for trådløst nettverk. Det ville gjort plasseringen svært mye enklere!

Så fort boksen var tilkoblet internett logget jeg meg på via denne portalen. Brukernavn og passord følger med i pakken. Etter noen sekunder ble jeg presentert for følgende enkle skjermbilde:

Hvis du vil styre pumpa  når du befinner deg utenfor lokalnettet ditt, må du imidlertid tegne et abonnement (19 kr/mnd hvis du binder deg for 3 år). Det burde strengt tatt vært unødvendig – iallfall for oss som har faste IP-adresser å rutte med. La nå iallfall power-brukerne slippe det tullet! 😉

Da vi styrer langt unna Apple-produkter her i heimen (don’t get me started), har jeg ikke testet Iphone/Ipad-appen. Den virker uansett å være mistenkelig lik browser-versjonen.

Men LØNNER det seg da?
De lærde (og mindre lærde) diskuterer hardt og heftig hvorvidt nattesenkning av varmepumper lønner seg eller ikke. Mange hevder at det du sparer på å senke temperaturen om natten, blir spist opp igjen og vel så det – når pumpa skal dra igang igjen om morgenen for å oppnå ønsket temperatur. I tillegg hevdes det at pumpa slites ut raskere dersom den stadig må variere belastningsgraden.

Ved hjelp av en Esic energimåler har jeg forsøkt å finne ut noe om det første. Først kjørte jeg 5 dager med nattesenkning, deretter 5 dager uten. Jeg endte opp med et døgnforbruk mellom 13 og 20 kWh, uansett nattesekning eller ei. Med nattesekning kom jeg noe bedre ut, med et femdagerssnitt på 13,3 kWh, mot 14,1 kWh uten senkning.

Slik var natte/dag-sekningen satt opp. Pumpa var innstilt på 23C i perioden uten sekning.

Dette er svært laaangt fra noen vitenskapelig test – med tanke på høyst varierende parametre som utetemperatur (mellom +6 og -5) i testperioden.  Og det er verdt å merke seg at disse høyst uoffisielle og ikke-vitenskapelige målingene er gjort med relativt høye utetemperaturer. Når det blir kaldere, vil antagelig også vinninga gå opp i spinninga i større grad. Det er dermed trolig først og fremst i overgangsperioder, om høsten og våren, at slik nattesenkning lønner seg. Men noe direkte fellende bevis har jeg ei.

Selve HP Control-enheten forbruker forresten selv 15 Watt i bruk.

Konklusjon
Miba og Sensio skal definitivt ha for forsøket. Det at man velger å ta tak i varmepumpenes begrensede muligheter når det gjelder tidsinnstilling og fjernstyring er gull. HP Control føles imidlertid som et gufs fra fortiden, både når det gjelder design, funksjonalitet og pris. Dette blir for svært spesielt interesserte.

Jeg er sikker på at vi bare så vidt har sett begynnelsen når det gjelder smart kontroll og overvåkning av varme og lys i hjemmet. Når de mer typiske PC-produsentene entrer dette området tipper jeg det blir vei i vellinga. Se f.eks. bare på et produkt som The Nest. Need I say more? 🙂

Pluss
+ Fjernstyring  av varmepumpa via mobiltelefonen/nettleseren
+ Gir mulighet for dag/nattesekning, separat hver dag uka gjennom
+ Nattesenkning gir deg god miljøsamvittighet (okay, denne er tvilsom!)

Minus
– Prisen
– Tvilsom energisparingseffekt, særlig om vinteren
– Klønete installasjon/oppsett. Burde hatt innebygget støtte for trådløst nett!
– Savner informasjon som energiforbruk m.m.
– Krever betalt abonnement for tilgang utenfor hjemmet
– Ingen Android-versjon av appen

Takk til Miba som velvillig lot meg meg leke med HP Control.

Det er helt sikkert veldig mye mer som kan sies om et produkt som dette. Har du  erfaringer med produktet eller andre kommentarer, er du mer enn velkommen til å dele dem i kommentarfeltet under.

Håvard Røste

Hei, stas at du er innom! Jeg har 25 års erfaring fra ulike roller i skjæringspunktet teknologi (tek), medier og kommunikasjon. Utdannet innen systemutvikling og har alltid hatt enorm interesse for tek og medier, men har etter hvert også fått litt sansen for folk. Har hatt roller som redaktør, produktsjef, kommunikasjonsrådgiver, PR-sjef, daglig leder, klyngeleder og teknologi-direktør. I tillegg har jeg erfaring som gründer fra flere bedriftsetableringer. Er ansatt i den offensive medie- og teknologiselskapet Kilde (KildeGruppen AS) hvor jeg har ansvar for området "teknologi og data", og fungerer også som prosjektleder for et nyskapende rekrutterings- og profileringsprosjekt, "T10". Når jeg ikke jobber med medier og tek er det ofte joggesko som slites ut, spader som settes i jorden eller malerkoster som svinges. Ellers blir fluestanga ALT for lite brukt! :-) (Foto: Kilde / Trond Lillebo)