Hva kan du gjøre i dag for å gjøre morgendagen bedre? Her er 7 tips til hvordan du kan innta en mer proaktiv holdning.
Å være proaktiv handler om å ta initiativ, i stedet for bare å reagere på hendelser etter at de har skjedd.
Det er mye lettere å være reaktiv enn proaktiv. Det å vente til noe skjer – og så håndtere det, er det mest behagelige og minst risikable.
Proaktivitet derimot krever energi og vilje. De menneskene som er proaktive settes ofte pris på fordi de tar initiativ og viser at de bryr seg om fremtiden. Det å være proaktiv bidrar til personlig utvikling og styrker mestringsfølelsen.
Så hvordan blir du mer proaktiv i hverdagen, på jobb eller hjemme? Her er syv tips:
-
- Endre tankesett fra reaksjon til aksjon: Proaktivitet starter i ditt eget hode. Prøv å skifte fokus fra å håndtere utfordringer etter at de har oppstått, til å tenke på hvordan du kan forhindre at de oppstår. Hva kan endres på? Vær i forkant!
- Ta ansvar for egne handlinger: Folk som er proaktive tar ansvar for situasjonene de står i. Ikke bare vær et offer for omstendighetene, ikke bare vent på at andre skal løse problemene for deg. Ta egne valg!
- Planlegg og sett mål: Hvor vil du med livet ditt? Jobben din? Hva sikter du mot? Sett deg kortsiktige og langsiktige mål, da blir det lettere å ta de små, proaktive stegene som leder deg dit du vil.
- Bryt ned utfordringene i mindre handlinger: Ikke ta for store steg om gangen. Proaktivitet handler like mye om de små tingene. Det gjør det lettere å komme i gang og skaper fremgang også i krevende situasjoner.
- Sett av tid til refleksjon: Bruk litt tid til å tenke gjennom dagen eller uken som har gått. Var det situasjoner hvor jeg kunne inntatt en mer proaktiv holdning? Lærte jeg noe av det? Skriv gjerne ned i en kort notatbok. Det gjør det lettere å forutse lignende situasjoner i fremtiden.
- Ha fokus på det du kan kontrollere: Slapp av, du kan ikke endre alt. Det som er utenfor din kontroll må du la ligge. Bruk energien din på ting du faktisk kan påvirke, så får du gjort mer og oppnår bedre resultater. Les gjerne litt om stoisk filosofi og stoisisme. 🙂
- Lag vaner som støtter proaktivitet: Hvilke faste ting kan du gjøre hver dag eller hver uke som bidrar til proaktivitet? Gjør det til en vane å stille deg selv spørsmål som hjelper deg å være fremoverlent. Kan du lære noe nytt hver dag? Gjøre noe du aldri har gjort før?
Vi trenger flere modige og proaktive mennesker. Som tar grep. Som tør å tenke nytt og utenfor boksen. Som handler før de absolutt må, før andre hendelser tilsier at de egentlig bør handle.
Så skader det ikke med en god porsjon kommunikasjonsegenskaper og empati oppi det hele. Til syvende og sist er det mennesker det handler om. Klarer du å både være proaktiv, kommunisere godt og sette deg inn i andres situasjon, er sjansen god for at du bygger sterke relasjoner med verden rundt deg. Som igjen fører til en mer produktiv og tilfredsstillende hverdag for deg, og kanskje verden til et litt bedre sted for oss alle?
Så, hva gjør du som er proaktivt akkurat i dag?
Lykke til med proaktiviteten! 🙂
(Illustrasjonsbilde: Midjourney/HowardXR)
Håvard Røste
Hei, stas at du er innom! Jeg har 25 års erfaring fra ulike roller i skjæringspunktet teknologi (tek), medier og kommunikasjon. Utdannet innen systemutvikling og har alltid hatt enorm interesse for tek og medier, men har etter hvert også fått litt sansen for folk. Har hatt roller som redaktør, produktsjef, kommunikasjonsrådgiver, PR-sjef, daglig leder, klyngeleder og teknologi-direktør. I tillegg har jeg erfaring som gründer fra flere bedriftsetableringer. Er ansatt i den offensive medie- og teknologiselskapet Kilde (KildeGruppen AS) hvor jeg har ansvar for området "teknologi og data", og fungerer også som prosjektleder for et nyskapende rekrutterings- og profileringsprosjekt, "T10". Når jeg ikke jobber med medier og tek er det ofte joggesko som slites ut, spader som settes i jorden eller malerkoster som svinges. Ellers blir fluestanga ALT for lite brukt! :-)
(Foto: Kilde / Trond Lillebo)