Entusiasme til salgs?

1
(Foto: sxc/asifthebes)

Det er slett ikke alt jeg misunner dagens ungdom og unge voksne, men en ting skulle jeg gjerne hatt mer av: Den barnslige entusiasmen.

Det er ikke måte på hvordan en 20-åring skal forandre verden. En 20-åring er verdensmester i det meste må vite – etter å ha bestått videregående, overlevd russetiden og til og med tatt et år i utlandet.

Tidlig i 20-årene er man liksom så rutinert – tror man iallfall, og samtidig så utforskende og interessert i alt. Optimismen for fremtiden er stor. I de spennende 20-årene venter studier, nye venner, kjærester, fest og moro. Man har mange morsomme år foran seg, før man selvsagt går ut i en sikker og godt betalt jobb – av den særdeles spennende sorten.

Entusiasme er bra. Verden trenger entusiasme. Du trenger entusiasme for å møte verden som ung voksen.

Men når falmer egentlig denne entusiasmen – for det gjør den – du blir på et tidspunkt innhentet av realitetene. Og realitetene er at livet for de fleste av oss etter hvert fortoner seg som en uendelig løkke rutiner, et evig puslespill mellom jobb og fritid, mellom å vie familie, venner og kollegaer nok tid.

Du forstår at det å endre verden nok må vente litt – du har avdrag som forfaller og barn du bekymrer deg for. På et tidspunkt får du mer enn nok med deg selv og dine.

De færreste i dette landet har rett til å klage på tingenes tilstand – og det er ei heller det jeg prøver å gjøre. Med kone, barn, hus og hage, gode venner og mer til – er alt på plass sånn sett. Ja, bortsett fra denne barnslige entusiasmen da.

Den forsvant nemlig et sted der på veien. Realismen overtok.

Kanskje er det dette som er 30-årskrisen, i den grad den finnes? Jeg mener selv jeg ikke har merket noe til noen krise, men disse tingene slo meg litt brått og brutalt etter å ha overhørt en gjeng ungdommer på toget.

Makan til entusiasme og energi. Tenk å brenne så mye for tilsynelatende så uviktige ting. Man kan ikke annet enn å være glad på deres vegne.

Jeg tar gjerne en dose av den entusiasmen i bytte mot evnen til å være trygg og reflektert. Men A4-livet mitt gir jeg aldri ifra meg.

Så gøy er det ikke å gå på byen tre dager i uka – tross alt.

Ha en balansert helg!

Håvard Røste

Hei, stas at du er innom! Jeg har over 20 års erfaring fra ulike roller i skjæringspunktet mellom teknologi, medier og kommunikasjon. Utdannet innen systemutvikling og har alltid hatt enorm interesse for tek og medier, men har etter hvert også fått litt sansen for folk. Har hatt roller som journalist, redaktør, produktsjef, kommunikasjonsrådgiver, PR-sjef, daglig leder, prosjektleder og klyngeleder. I tillegg har jeg erfaring som gründer fra flere bedriftsetableringer. Er for tiden ansatt i den offensive mediebedriften Hamar Media hvor jeg har ansvar for området "Teknologi og Data". Når jeg ikke jobber med medier og tek er det trolig joggeskoene som slites ut, spader som settes i jorden eller malerkoster som svinges. Ellers blir fluestanga ALT for lite brukt! :-)