De viktige ting i livet

Denne historien ble fortalt av Per Jacob Evjen på et kurs i coaching og relasjonsledelse jeg nylig startet på. Den er såpass god at jeg synes jeg må dele den med dere andre.

Store steiner, folkens!

En professor sto foran sine studenter med en del effekter foran seg. Da forelesningen begynte, tok han frem et tomt syltetøyglass og fylte det med stein. Da det ikke var plass til flere steiner i glasset, spurte han studentene: ”Er glasset fullt nå?” Alle var enige om at det var det.

Så tok professoren frem noen små steiner og puttet dem forsiktig ned i glasset mens han ristet på det. Dermed falt de små steinene ned i tomrommene mellom de store steinene. Da glasset var proppet til kanten, spurte han igjen: ”Er glasset nå fylt opp?”  Alle var enige om at NÅ var det fullt.

Da professoren så tok frem en pose med sand, begynte studentene å le. For professoren kunne jo saktens helle en hel del sand mellom sprekkene som fremdeles var mellom de store og de små steinene. Han fylte glasset helt opp med sand.

Nå!”, sa professoren, ”vil jeg at du forestiller deg at dette glasset er ditt eget liv. De store steinene er de mest betydningsfulle tingene i livet ditt, som; Familien, ektefellen, barna og helsen.  Småsteinene representerer de ikke fullt så viktige tingene, som  jobben, bilen og huset, mens sanden illustrerer alt annet”.

”Husk, hvis du først fyller glasset med sand, er det jo ikke plass til store og små stein. Det samme gjelder for livet!  Hvis du bruker all din tid og energi på små, ubetydelige ting, blir det ikke plass til de store og viktige tingene!  Ha derfor alltid fokus på hva som er viktig for nettopp deg, slik at ditt liv blir lykkelig. Lek med dine barn, og sett av tid til legebesøk, slik at du tar vare på helsen din. Gå på byen med din partner og allikevel vil det være tid til å jobbe, gjøre rent huset, stelle bilen og alt annet som tilsvarer småstein og sand”.

”Fyll livet ditt med store stein – ting som virkelig betyr noe! Hold styr på hva du prioriterer  som store steiner. Resten er jo bare sand!”

Professoren så utover sine studenter. Så tok han frem en flaske øl. Ganske forsiktig helte han øl ned i sanden med små og store stein. Han snudde seg mot salen og sa: ”og moralen er: Uansett hva som skjer i livet ditt, er det alltid plass til en øl!” 🙂

Håvard Røste

Hei, stas at du er innom! Jeg har over 20 års erfaring fra ulike roller i skjæringspunktet mellom teknologi, medier og kommunikasjon. Utdannet innen systemutvikling og har alltid hatt enorm interesse for tek og medier, men har etter hvert også fått litt sansen for folk. Har hatt roller som journalist, redaktør, produktsjef, kommunikasjonsrådgiver, PR-sjef, daglig leder, prosjektleder og klyngeleder. I tillegg har jeg erfaring som gründer fra flere bedriftsetableringer. Er for tiden ansatt i den offensive mediebedriften Hamar Media hvor jeg har ansvar for området "Teknologi og Data". Når jeg ikke jobber med medier og tek er det trolig joggeskoene som slites ut, spader som settes i jorden eller malerkoster som svinges. Ellers blir fluestanga ALT for lite brukt! :-)