Elverum-ordfører Erik Hanstad tester HoloLens sammen med artikkelforfatteren (Foto: Elverum kommune/Kate Langsethagen)

De beste ressursene for å lære om VRVirtuell virkelighet (VR) er en av teknologiene som er spådd å forme samfunnet mest i årene som kommer. Her noen av de beste kildene for å lære seg mer om VR!

Toppbilde: Elverum-ordfører Erik Hanstad tester HoloLens sammen med artikkelforfatteren (Foto: Elverum kommune/Kate Langsethagen)

Som klyngeleder for næringsklyngen VRINN og president for VRARA Norway jobber jeg daglig med VR, AR og XR. Det vil si innhold som gjerne formidles gjennom et sett med briller eller via mobiltelefonen din (sjekk min ABC om VR her).

VR er et teknologiområde med en rivende utvikling, og det er vanskelig nok å holde seg oppdatert for oss «heltids-folk». Hvor starter du så for å lære deg mer om VR? Under har jeg samlet noen av de beste ressursene for å komme i gang.

Listen oppdateres

Nyhetsbrev

  • Helt Digital: Genialt norsk, ukentlig nyhetsbrev med egen VR-spalte.
  • Inside VR & AR: Fantastisk bra nyhetsbrev om VR & AR. Leees!

Podcast

Artikler

Publikasjoner

Youtube

Klynger og nettverk
For næringsliv, utdanningssektor og offentlige aktører kan det vært svært effektivt å delta i en klynge eller et nettverk. Slike arenaer er gull verdt for å tilegne seg ny kunnskap, knytte kontakter og delta inn i «skarpe» innovasjonsprosjekter. I Norge finnes flere muligheter:

  • VRINN: Næringsklynge med base i Innlandet (Hamar) og flest medlemmer fra denne delen av landet. Hovedfokus på læring og kunnskapsoverføring ved bruk av VR og «spillifisering».
  • VR Oslo: Som navnet antyder hovedbase i Oslo, men mange medlemmer fra hele verden.  Arrangerer jevnlige «meetups» i  Forskningsparken i Oslo.
  • XR Norge: Nettverkssamarbeid og klynge med hovedsete i Trondheim, men med medlemmer over hele landet.

Events og konferanser

  • Nordic VR Forum: Årlig konferanse som arrangeres av VRINN og Hamarregionen Utvikling. Trakk 300 deltagere fra 10 nasjoner i 2018.
  • VR & Drinks: Jevnlige nettverksmøter hvor ulike aktører innen VR møtes for å mingle, lære og ha det moro! 
  • VR Days Europe: Stoooor konferanse og utstilling over flere dager. Kanskje best egnet for dem som jobber innen bransjen

Google Alerts
Google er en utømmelig kilde til informasjon. Sett opp en varsling med gratis-tjenesten Google Alerts med søkeord som «VR», «AR», «mixed reality» osv. og du får raskt et bilde av hva som rører seg! Når nye artikler publiserer på nettet med dine søkeord får du varsling på e-post – og du bestemmer selv hvor ofte du mottar e-postene. Genialt!

Bøker
Ja, det går faktisk an å lese bøker om VR også 🙂 En virkelig godbit er «VR og AR : en norsk introduksjon til virtual og augmented reality», skrevet av TU-journalisten Eirik Helland Urke.

Sosiale medier
Mye av informasjonen om VR tilflyter meg gjennom ulike sosiale medier. Det er alt fra folk jeg følger på Twitter, til personers og bedrifters statusoppdateringer på Facebook og LinkedIn.

Et par Facebook-grupper som er verdt å følge med på er «Virtual Reality Norway» og «XR Norge». Sjekk også ut LinkedIn-gruppen «Nordic VR Forum», som samler VR-aktører fra hele Norden. I disse gruppene finner du mange hjelpsomme fagpersoner, som raskt bistår deg med ulike spørsmål du måtte ha.

Tips meg om mer
Det er helt garantert MASSEVIS av kilder til inspirasjon og informasjon om VR, AR, MR, XR som ikke har funnet veien til oversikten over. Tips meg gjerne om noe du mener mangler!

På forhånd takk – og takk for at du sjekket innom

Følg meg på Twitter

 

 

Share

Håvard Røste

Hei, stas at du er innom! Jeg har nærmere 20 års erfaring fra ulike roller i skjæringspunktet mellom teknologi, kommunikasjon og medier. Utdannet innen systemutvikling og har alltid hatt enorm interesse for tech og medier, men har også etter hvert fått sansen for folk. Har hatt roller som journalist, ansvarlig redaktør, produktsjef, kommunikasjonsrådgiver, PR-sjef og daglig leder. I tillegg har jeg erfaring som gründer fra flere bedriftsetableringer. Er for tiden ansatt i Hamarregionen utvikling og reiseliv med hovedoppgaven klyngeleder for næringsklyngen VRINN. Når jeg ikke jobber med VR/AR/XR, næringsutvikling, kommunikasjon og teknologi, er det trolig joggeskoene som slites ut, spader som settes i jorden eller malekoster som svinges. Ellers blir fluestanga for lite brukt! :-)