Akterutseilte NSB

Stillevogner var et godt tilbud fra NSB, som jeg brukte flittig på Intercity-togene. Her kunne man sitte i fred og ro, slappe av, jobbe litt, lese, eller hva man måtte ønske.

Man slapp å høre x antall telefonsamtaler om når folk kom hjem til middag, man slapp å høre høylytte fjortisser, man slapp å høre på et kor av kaklende kvinnelige lærere i 50-årene på studietur.

På stillevognene skal det holdes et lavt støynivå, det er noe alle er inneforstått med. Hvis ikke, blir man kjapt minnet på det, enten av andre passasjerer eller konduktører.

Nytt av året er imidlertid et helt genialt forbud av NSB – det er ikke lov å bruke PC-er i stillevogner! Man kan sette kaffen i vrangstrupen av mindre. Min lille Thinkpad X60 bråker ikke overhodet, verken når det gjelder selve tastene eller vifter eller harddisker. Men neida, det er blitt bestemt at PC-er ikke er lov på stillevogner.

Hallo NSB – er det noen hjemme? Hvor stillegående tror dere stillevognene deres er? Har dere tenkt på at mange foretrekker å sitte og jobbe på stillevognene, nettopp av den enkle grunn av at det er et lavt støynivå der?

Dere kan like godt forby avislesing, som bråker mer enn en PC. Eller hva med nysing, spising og drikking?

Da en konduktør ble konfrontert med min lydløse PC fikk jeg det utrolige svaret «ja, men lyset fra skjermen kan forstyrre medpassasjerer». Javel, men det kan ikke solen utenfor? Sist jeg sjekket var lyset fra solen et par hakk sterkere enn Thinkpadens stusselige 12-tommer på laveste lysnivå.

Ikke er det noen form for bredbåndstilknytning på togene heller. Riktignok har NSB fått til noe, på komfort-avdelingen få du tilgang til «utgang for PC», eller sagt på en mer presis måte: 220 Volts strømtilkopling. Men det holder rett og slett ikke mål. I 1990 var det sikkert kult nok, men ikke nesten 20 år senere.

Velkommen til 2008, NSB! Mitt forslag er å la noen som forstår seg på det moderne samfunnet være med å ta beslutninger i dette mildt sagt teknologisk akterutseilte selskapet.

EDIT: Det har skjedd ting siden dette innlegget – og NSB er nå bl.a. på hugget på Twitter og jobber også med å teste ut bredbåndstilkopling på togene sine. Det er gledelige skritt i riktig retning.

Håvard Røste

Hei, stas at du er innom! Jeg har over 20 års erfaring fra ulike roller i skjæringspunktet mellom teknologi, medier og kommunikasjon. Utdannet innen systemutvikling og har alltid hatt enorm interesse for tek og medier, men har etter hvert også fått litt sansen for folk. Har hatt roller som journalist, redaktør, produktsjef, kommunikasjonsrådgiver, PR-sjef, daglig leder, prosjektleder og klyngeleder. I tillegg har jeg erfaring som gründer fra flere bedriftsetableringer. Er for tiden ansatt i den offensive mediebedriften Hamar Media hvor jeg har ansvar for området "Teknologi og Data". Når jeg ikke jobber med medier og tek er det trolig joggeskoene som slites ut, spader som settes i jorden eller malerkoster som svinges. Ellers blir fluestanga ALT for lite brukt! :-)