6 tips for å holde deg oppdatert på tek

Hvordan holder du deg oppdatert på den teknologiske utviklingen i en verden hvor alt går stadig raskere? Her er mine tips!

Det mangler ikke på kilder der ute. Ei heller temaer du kan fordype deg i. For min del brenner jeg for hvordan vi mennesker kan benytte teknologi  («tek») for å skaffe oss bedre liv. Jeg er opptatt av digital produktutvikling og verdiskaping ved å ta i bruk nye løsninger.

Det betyr at jeg trenger å holde meg noenlunde oppdatert på den teknologiske utviklingen. Jeg trenger ikke å være en ekspert på noe spesielt område, men må ha en bred oversikt over mange områder. Hvordan får jeg til dette? Her er noen tips som fungerer for meg:

1. Dropp hjernedød skjerm-kikking
For det første: Døgnet har (fortsatt) et begrenset antall timer, tross all mulig teknologisk utvikling. Det betyr at noe må kuttes ut. For min del betyr det at jeg styrer unna alt som minner om Farmen, Charterfeber, eller det som verre er. TV-titting er mer eller mindre kuttet ut – til og med det meste av sport og 21-nyhetene har måttet vike – og jeg velger mine serier med omhu.

2. Velg bøker med læring
Det mangler ikke på spennende og gode krim-bøker der ute. Bøker som suger deg inn og lar deg koble av, men typisk med begrenset læring. Jeg begrenser stort sett lesing av den type bøker til øde sandstrender. Istedenfor fokuserer jeg på bøker som gir meg læring, slik som biografier om Elon Musk, Steve Jobs og ikke minst den super-smarte boktjenesten Blinkist, som jeg abonnerer på. Her får du kortversjonen av en rekke populære fagbøker. Jeg forsøker å lese minst en bok på Blinkist hver dag (det tar ca 10-12 minutter). Du kan også lytte til mange av bøkene på Blinkist.

3. Mindre Face og Insta  – mer Linkedin og Twitter!
Alle har sine måter å benytte sosiale medier på. For min del får jeg mer ut av nøye kurerte nettverk på kanaler som LinkedIn og Twitter, enn Facebook. Ja, jeg skummer Facebook-feeden noen ganger daglig, holder meg oppdatert på arrangementer og hendelser, men for min del er ikke dette en kanal med spesielt høy læringseffekt. Ved å følge spennende folk på Twitter og LinkedIn kan du stadig plukke opp ny læring og bygge nettverk.

4. Nyhetsbrev som leverer!
Det at noen faktisk har tatt jobben for deg med å velge ut hvilke saker som er viktige – og gjerne også oversatt til norske forhold – skal ikke undervurderes. For min del er det fire nyhetsbrev som jeg synes leverer meget bra:

  • Helt.Digital: Fantastisk bra nyhetsbrev om digitalisering, sosiale medier, trender, innovasjon og teknologi. Genial tjeneste som er verdt prisen på 99 kr i måneden!
  • Skvulp: De viktigste nyhetene fra design- og teknologibransjen – på norsk! Nytt brev hver fredag, og gratis attpåtil!
  • Shifter: Herlig oppsummering av ukens viktigste gründer- og startup-nyheter.
  • Quartz Weekly Brief: Norge er et lite land og en del av en mye større verden. Dette er rett og slett et superbra nyhetsbrev som gir deg oversikt over viktige globale nyheter, global økonomi, teknologiutvikling m.m.

5. Podkaster, så klart!
Podkaster har fått en ny vår, ikke bare i min krok av verden, men øker voldsomt i popularitet overalt. Her er mine tre favoritter for tiden – som alle gir et super overblikk over ulike teknologiområder. Lytt når du trener, går tur, eller beveger deg på andre måter fra A til B! 🙂

  • Lørn.tech: Hele Norges læringsdugnad for teknologi – imponerende utvalg samtaler med spennende mennesker på tvers av fagområder!
  • Tut og Mediekjør: Presseetikk til folket! Helt nydelig podkast for deg som er nysgjerrig på hvordan journalistikken blir til. Underholdende og friskt attpåtil!
  • Shifter: Samtaler med fagfolk, ledere, innovatører og teknologi-gründere som har interessante perspektiver på dagens og fremtidens bransjer!

6. Ja, også nettsidene da!
Det mangler jo ikke på gode nettsider eller nettmagasiner som skriver om teknologi! «Mitt» kjære Tek.no må jeg innom jevnlig, men problemet er at det tar tid å klikke seg gjennom alle mulige nettsider. Jeg har sånn sett i mange år hatt sansen for Techmeme, som raskt gir deg en oversikt over større tech-nyheter på tvers av verdens nettsider. Jeg liker også Google Nyheters personaliserte feed, som hele tiden tilpasser seg mine intresseområder. På min Android-telefon finner jeg også denne nyhetsoversikten ved å swipe til venstre på startskjermen. Må innom der daglig!

Sånn, da nærmer vi oss døgnets 24 timer. Man skal jo tross alt jobbe, koble litt av, bake kaker og sove sine 7,5 timer også! 😃

Kom gjerne med dine egne tips i kommentarfeltet nederst 👇 på siden her.

Les også:

(Toppbilde: Pexels / Piabay)

Håvard Røste

Hei, stas at du er innom! Jeg har over 20 års erfaring fra ulike roller i skjæringspunktet mellom teknologi, medier og kommunikasjon. Utdannet innen systemutvikling og har alltid hatt enorm interesse for tek og medier, men har etter hvert også fått litt sansen for folk. Har hatt roller som journalist, redaktør, produktsjef, kommunikasjonsrådgiver, PR-sjef, daglig leder, prosjektleder og klyngeleder. I tillegg har jeg erfaring som gründer fra flere bedriftsetableringer. Er for tiden ansatt i den offensive mediebedriften Hamar Media hvor jeg har ansvar for området "Teknologi og Data". Når jeg ikke jobber med medier og tek er det trolig joggeskoene som slites ut, spader som settes i jorden eller malerkoster som svinges. Ellers blir fluestanga ALT for lite brukt! :-)