Tolv meter hekk

Det tok bare seks år. Omsider ble det hekk på meg – og valget falt på – TA-DAAA – Junisøtmispel!

Eller rettere sagt Amelanchier spicata Moelv E.  For dem som forstår seg på slikt blir visstnok Moelv-utgaven slankere enn «Alvdal» – og får rød-gule høstfarger, mot «Alvdals» gule.

Valgets kvaler og sånt
Det har uansett tatt sin tid å velge hekk. Jeg har vært innom det meste. Tuja i alle utgaver, Alperips, Syrin, Agnbøk, Amerikahagtorn og Hybridbarlind, for å nevne noen. Jeg ville dog helst ikke ha Tuja, tross dette treets gode egenskaper – vokser kjapt, tetter godt og bøsser ei. Tuja er og blir tuja.

Det er jaggu mye å velge og vrake i når det gjelder hekk – så kanskje ikke så rart det har tatt sin tid. Jeg ville ha noe som vokser raskt og skjermer godt mot vei og trafikk. Dessuten måtte hekken min være hardfør – både med tanke på Innlandsklima og snøsprut fra ymse fresere. Jeg vil ha en hekk som klarer seg selv, med litt klipping og gjødsling hvert år. Jeg har andre ting å gjøre enn å passe hekken.

Så en vakker dag…
Brått og uventet kom jeg over et tilbud – halvpris – på ca 30-40 cm store planter på Blomsterkroken, ved Vienkrysset i Hamar. For øvrig et knakende bra hagesenter. Jeg rasket meg med 25 planter, til den nette sum av 1049 kroner.

At jeg i min iver låste nøkkelen inne i bilen og måtte småløpe de tre kilometerne hjem, for så og returnere med sykkel og sykkelholder til hengerfestet, har jeg nå glemt. Uansett endte jeg opp med de nevnte plantene, fem pakker hagejord og en pakke kugjødselkompost. Så var det å finne frem spade, trillebåre, planke (fin til å lage rette kanter), rettesnor (for å få plantene pent på rekke og tommestokk (for å få rett avstand mellom plantene).

Down to business!
Jeg starter med den tyngste jobben, nemlig å skrelle av gresstorven. Dette ble gjort i ca 40 cm bredde, da jeg før hadde skrellet av ca 20 cm innenfor gjerdet. jeg fjernet så en del løsmasse, type 2 trillebårlass, og stod da igjen med en 12 meter pen grøft. Oppe i denne grøften laget jeg en miks av hagejord og kugjødselkompost – blandet med en god porsjon svette.

Det jeg glemte var å sette hekkplantene i vann før planting – det burde jeg selvsagt husket – men jeg håper det går bra. Plantene ble heftig vannet etter planting iallfall.

Ifølge lappen på plantene skulle planteavstanden ved hekkbruk være 50 cm. Det blir vel grovt noe sånt som tre planter per løpemeter. Jeg har nå i etterkant hørt om andre som har plantet tettere – type fire planter per løpemeter, men håper det gjør susen uansett.

Plantene ble satt noenlunde pent på rad og rekke og fikk godt med godjord pakket rundt seg i etterkant. Det er viktig å presse plantene godt på plass og pakke jorden godt rundt. Så er det vanning. Mer vanning. Og enda mer vanning, og enda mer og enda mer og…. You get it.

Klippe eller ikke?
Hekker er til for å klippes. Uten saks duger hekken ei. Men skal min hekk klippes nå da? Jeg er usikker. Visstnok bør ikke hekken klippes før til våren om den plantes midtsommer. Siden både svensker og nordmenn nå har feiret midtsommer heller jeg mot å vente til våren. Men klippegal som jeg er (vi nordmenn klipper alt for lite) er det mulig hekken får seg en liten stuss i nær fremtid.

Siste trekk i sagaen om hekken er en duk. Ikke damask, men en slik sort type som slipper gjennom vann (har de et navn?). Oppå duken havnet et lag med dekorstein type hvit marmor, 8-16 mm. At akkurat den steinen var like dyr som selve hekken har jeg glemt nå, nesten. Fin er’n iallfall.

Så gjenstår det å se om hekken vokser og trives. Jeg kommer tilbake med en rapport når neste sommer kommer. Ellers og/eller mot formodning får du bare fyre løs i kommentarfeltet under her.

God hekk!

Håvard Røste

Hei, stas at du er innom! Jeg har over 20 års erfaring fra ulike roller i skjæringspunktet mellom teknologi, medier og kommunikasjon. Utdannet innen systemutvikling og har alltid hatt enorm interesse for tek og medier, men har etter hvert også fått litt sansen for folk. Har hatt roller som journalist, redaktør, produktsjef, kommunikasjonsrådgiver, PR-sjef, daglig leder, prosjektleder og klyngeleder. I tillegg har jeg erfaring som gründer fra flere bedriftsetableringer. Er for tiden ansatt i den offensive mediebedriften Hamar Media hvor jeg har ansvar for området "Teknologi og Data". Når jeg ikke jobber med medier og tek er det trolig joggeskoene som slites ut, spader som settes i jorden eller malerkoster som svinges. Ellers blir fluestanga ALT for lite brukt! :-)