Pappas gode mandelflarnMandelflarn er en favoritt her i gården. Du vet, sånne knasende, sprøe, karamell-aktige godbiter av noen julekaker. Og kanskje best av alt – de er superenkle å lage!

Min pappa har i alle år laget mandelflarn til jul. Det har vært hans signatur-julekake. Den arven har jeg for lengst ført videre!

Pappas originale oppskrift har blitt flittig brukt opp gjennom årene. Nå også i digital form her på bloggen! :)
Pappas originale oppskrift har blitt flittig brukt opp gjennom årene. Nå også i digital form her på bloggen! 🙂

Opp gjennom årene har jeg fått mange gode tilbakemeldinger på disse enkle godbitene, så jeg deler den like godt her. Prøv oppskriften, og gi gjerne en tilbakemelding i kommentarfeltet under! 🙂

Jeg pleier ofte å lage dobbel porsjon, når jeg først setter i gang. Da er det lurt å ha tilgang på tre stykk stekeplater, for mest mulig effektiv produksjon.

Dette trenger du (1 porsjon):

 • 100 gram mandler
 • Snaut 100 gram sukker  (vanlig «farin»)
 • 100 gram smør (melange fungerer best synes jeg)
 • 1 strøken spiseskje hvetemel
 • 2 spiseskjeer H-melk eller fløte (fløte blir best!) 🙂

Slik gjør du

 1. Sett stekeovnen på 175C, vanlig over/under-varme.
 2. Gjør klar tre stekeplater med bakepapir.
 3. Skåld/hakk/mal mandlene. Jeg pleier å hakke dem.
 4. Bland alle ingrediensene i en tykkbunnen kjele og varm opp på medium varme.
 5. Hold massen like under kokepunktet et par minutter, til smøret er smeltet.
 6. NB: Pass på så det ikke koker og svir seg! Dette er den mest kritiske fasen.
 7. Nå er massen klar for å formes som små «topper» på stekebrettet. Bruk et par te-skjeer til dette. Jeg anbefaler 3 x 3 stk på hvert brett – det bør være god plass mellom hver «topp/kake» – de flyter nemlig ut i ovnen! Hold massen varm/lunken i kjelen, så den ikke stiver.
 8. Stek i ovnen til kakene er lyst gulbrune. Det tar ca 7-8 minutter, avhengig av ovnen. Pass på så de ikke blir mørke og svidd! Det går ganske raskt fra de er gulbrune til de blir overstekt.
 9. Ta ut og la kakene få avkjøle seg noen minutter på platen. Sett inn neste plate umiddelbart. Om kakene henger sammen, bruk en kniv e.l. og del de fra hverandre.
 10. Prikken over i’en: Før kakene har stivnet (ca 3-4 minutter ute av ovnen): Bruk stekespade og plasser kakene på en rengjort langkost, kosteskaft eller lignende. På den måten bøyer kakene seg over langkosten/kosteskaftet og stivner i den bøyde fasongen. Fancy? 😀
 11. Legg forsiktig over på en rist/brett e.l. når de har stivnet helt (ca 5 minutter), så blir det klart for neste ladning.
 12. Plasser kakene forsiktig i kakeboks til slutt (NB: uten papir e.l. oppi, for da blir kakene myke)

Repeter prosessen så lenge du har igjen mandelmasse. Jeg pleier å gjøre klar neste brett med 3×3 mandelflarn når det første står ovnen, osv. Sånn blir det en effektiv produksjonslinje.

Yummi-yummi og god jul! 

Share

Håvard Røste

Hei, Håvard Røste til tjeneste! Jeg har nærmere 20 års erfaring fra ulike roller i skjæringspunktet mellom teknologi og kommunikasjon. Utdannet innen systemutvikling og har alltid hatt enorm interesse for data og digitale medier, men har også etter hvert fått sansen for folk og hva ledelse kan gjøre med mennesker. Har hatt roller som journalist, ansvarlig redaktør, produktsjef, kommunikasjonsrådgiver, PR-sjef og daglig leder. I tillegg har jeg erfaring som gründer fra flere bedriftsetableringer. Når jeg ikke jobber med næringsutvikling, medier og teknologi, er det trolig joggeskoene som slites ut, spader som settes i jorden eller hammeren som svinges. Ellers blir fluestanga alt for lite brukt!